Vila Nova de Gaia

Traspassem el pont de D. Luis, i entrem a Vila Nova de Gaia, una altra ciutat, encara que sembli una de sola, separada de Porto únicament pel riu, encara que la perspectiva sembla unificar-les. En primer terme, s'acumulen els grans magatzems que allotgen les caves i bodegues, on madura en les seves penombres el famos vi de Porto, que ha donat prestigi a la ciutat.

La visita a qualsevol de les caves et portarà a un passeig per la cultura d'aquest vi, que acaba amb la recompensa amb la degustació d'aquest licor i al costat de la botiga, on poder comprar botelles i portar-les a casa. Algunes caves són gratuites... Pel temps que ens queda a Porto i l'hora que és, només podem concertar una visita per després de dinar.

Mentre fem temps per dinar, seguim passejant pels seus carrers i caves. Pel seu passeig fluvial, on hi ha rèpliques de barques velles, i poder veure un millor perfil del casc antic de Porto.



Entrem al Convento de Corpus Christi, o Mosterio de S. Domingos de Donas. Hi ha un vigilant privat per l'entorn, però es pot visitar sense cap problema. La primitiva església va patir una degradació gradual degut a les riades del Douro, que va portar a edificar un nou temple, en la segona meitat del segle XVII. En el segle següent, es va construir la façana barroca que precedeix al portal de l'església.


L'església, de concepció centralitzada, està organitzada al llarg d'un eix, amb una nau de planta octogonal. L'austeritat i simplicitat de les façanes contrasta amb l'expressivitat del seu interior, on destaca un cor superior d'estil barroc i un cadirat tallat.




Les funcions conventuals s'extingiren en 1894, amb la mort de la última monja. Des de llavors, han passat diverses institucions, sempre dedicades a l'educació de nens.







Per dinar, provo la francesinha, un menjar típic i originari de Porto. Es una mena de sandwich amb pa, pernil, salxitxes de porc, carn, formatge, i tot cobert per una salsa de tomaca i cerveça.





A l'hora concertada, fem la visita de la Casa Sandeman, que va ser fondada en Londres en 1790, per l'escocés George Sandeman. La seva marca es reconeguda mundialment; O Don Sandeman amb la seva capa negra d'estudiant portugués i el sombrero espanyol. Dissenyat en 1928 per George Massiot Brown, va ser una de les primeres imatges de marca en ser creades.


També va ser la primera companyia en marcar les seves botes amb una marca de foc pròpia, garantint amb aquesta signatura la qualitat del seu vi (1805). Aquesta marca conté les inicials de George Sandeman & Co. També va ser una de les primeres companyies a rotular i publicitar els seus vins.

La visita es comentada per una guia que va vestida de la mateixa manera que O Don. Ens explica una mica de la història de les bodegues i de l'elaboració del porto, que el podem trobar en Jerez de la Frontera, i en les zones lusitanes del Douro (Cima-corgo) i evidentment en la mateixa Vilanova da Gaia. També veiem els vins especials que són coneguts com a vintage, i que es tracten de collites extraordinàries que es donen en anys determinats...



Després de la visita, tornem cap a l'hotel a agafar les maletes, i agafar el tramvia que ens durà a l'aeroport i donar per finalitzat aquest viatge...

2 comentaris :

  1. Hola,

    quina gràcia recordar el viatge que vaig fer a Porto fa uns mesos, arrel del vostre post... GENIAL!!!

    Us deixo l'enllaç del meu bloc per si voleu llegir l'entrada que vaig fer de Porto.

    http://malviatge.blogspot.com/search/label/Portugal

    Una abraçada

    ResponElimina
  2. http://malviatge.blogspot.com/

    M'agrada MOLT!!!

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.