Andorra. La parròquia de Sant Julià de Lòria

Web: www.santjulia.ad
Habitants: 9.700
Alçada: 908m
Poblacions/Quarts: Sant Julià de Lòria, Aixovall, Bissisarri, Fontaneda, Aixirivall, Juberri, Auvinyà i Nagol, Certés, Llumeneres, Pui d'Olivesa, Aixàs, Mas d'Alins, Les Pardines


Sant Julià de Loira és el primer contacte que es té amb Andorra quan s'entra per la frontera espanyola de la Farga de Moles. La gent normalment es para quan se'n van d'Andorra per aturar-se en un dels seus grans centres comercials i fer les compres típiques, com el Punt de Trobada, integrat ara dins del grup francès E. Leclerc, el River, conegut anteriorment com a Jumbo...

Històricament ha sigut el centre de la indústria del tabac, una de les més importants del pais. Així, en l'antiga fàbrica de tabacs Reig de Sant Julià de Lòria, que va funcionar des del 1909 fins al 1957, es troba el Museu del Tabac, on es realitza un recorregut de la fàbrica en el qual s’expliquen els diferents processos de treball amb el tabac, la manufactura dels productes i la seva comercialització.

La Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarat, el 2004, per la UNESCO, Patrimoni Mundial de la Humanitat, en l'apartat de paisatges culturals. Forma part d'un 10% de la superfície d'Andorra, i que es reparteix amb terrenys de les parròquies d'Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Aquesta vall, d'origen glaciar, combina diversitat de paisatges, parets de pedra seca, ramats, bordes i cabanes.

Inaugurat el 2007, el comú de la parròquia va impulsar Naturlandia, un centre de lleure i multiactivitats situat en la Rabassa, on hi ha la única estació d'esquí de fons del Principat. La seva atracció estrella és el tobotronc, el tobogan alpí més llarg del món que uneix amb un recorregut de més de 5km el camp de tir amb el camp de neu.

Com en la resta de parròquies, Sant Julià de Lòria també disposa d'un important patrimoni romànic i un conjunt d'esglésies i petites capelles, com el Santuari de la Nostra Senyora de Canòlich, un dels principals santuaris de les Valls d'Andorra. El seu accés difícil va protegir Canòlich durant segles i servia perquè els pelegrins fessin prova de devocio en la dura ascensió des del poble. L'edifici actual és modern. També tenim la petita Església de Sant Serni de Nagol, formada per una nau rectangular amb coberta de fusta i absis semicircular, amb un campanar d'espadanya. En el seu interior hi ha els primers esbossos pictòrics que es conserven del romànic andorrà.


Tornar a entrada principal d'Andorra

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.