La festa de Corpus de la Garriga

El passat 29 de maig, diumenge, es celebrava la festa més popular de la Garriga: el Corpus Christi, una commemoració destinada a retre homenatge al cos de Jesucrist mitjançant processons, animals imaginaris, catifes de flors i ous ballarins. A la Garriga destaca les seves catifes de flors i enguany era una edició ben especial; es celebrava el 200 aniversari de la primera festa del Corpus documentada (encara que se sap que se celebra des e més antic, la més antiga documentada data del 1816).

Corpus de la Garriga
Catifa de 200 metres quadrats commemorativa del 200 aniversari a la plaça de l'Església

El Corpus Christi, de caràcter religiós, amb el pas dels anys, els habitants de la Garriga l'han fet seu convertint-lo en una diada especial on tot el poble s'uneix per crear postals plenes de colors.


Durant aquest dia es confeccionen per diferents carrers del poble catifes florals, amb clavells, acompanyats d'altre tipus de flors i elements vegetals com el xiprer, el bruc, la terra de pi o l'esclòfia d'arròs. De generació en generació, les creacions es representen damunt de l'asfalt, amb milers i milers de flors que perfumen la vila i omplen el cel de colors.


Les catifes es fan al matí i, durant tot el dia, el públic visitant pot passejar-se pels carrers de la Garriga i admirar els seus dissenys florals. Entitats, escoles veïns i veïnes de totes les edats són els encarregats de l’elaboració de les catifes amb la col·laboració de tothom qui hi vulgui participar.







La jornada de Corpus va comptar amb moltes activitats complementàries com exposicions, concurs d'aparadors, una actuació castellera i jornada de portes obertes a determinats punts d’interès, entre d’altres propostes culturals. 








Els carrers engalanats marquen el camí d'aquells que volen descobrir el patrimoni local i els seus secrets més amagats: darrera un vitrall o una reixa modernista de ferro forjat, d'un retaule medieval o de la memòria històrica més recent.

Can Raspall

Entre els llocs que es podien visitar aquest any, de manera totalment gratuita i algun d'ells oberts excepcionalment per aquesta festivitat, han sigut: el Refugi Antiaeri de l'estació, Can Raspall, el jardí de la Casa Barbey, les Cases en Miniatura Olivé-Bullbena, els Balnearis Blancafort i Termes la Garriga, la Doma, la Fundació Maurí, la Torre Edelweiss i la Vil·la Romana de Can Terrers.

En la casa particular de Lluís Olivé i Maria Bullbena s'hi exposen diverses reproduccions de cases en miniatura
Construït el 1938, el refugi antiaeri de l'estació és un dels molts refugis que es van construir durant la Guerra Civil espanyola a la reraguarda catalana per a protegir la població civil dels bombardejos de l'aviació franquista. Excavat directament a la roca natural, té més de 100 metres de galeries subterrànies.

La Fundació Maurí recull el legat testamentari de l'il·lustre notari i erudit garriguenc Josep Maurí i Serra. Ubicada en la que fou la seva casa natal, la fundació mostra, a més d'una important selecció de materials arqueològics, importants col·leccions de pintura i escultura.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.