El Castellvell de Solsona (Olius)

El castell de Castellvell es troba en el municipi d'Olius. Les restes de l'antic castell de Solsona, senyoregen encara avui la capital de la comarca del Solsonès, prostrada als seus peus, a una alçada de 130 metres.

La fortalesa va començar-se a construir al llarg del segle XI, per part d'Ecard Miró, senyor de Solsona. Els seus descendents, acabaren l'edifici. Al recinte de la muralla es pot veure un capitell romànic amb les armes de les famílies Torroja (una torre) i dels Cardona (el card), que s'uniren en casar-se la pubilla dels Torroja, Agnès, amb Ramon Folch VIII, vescomte de Cardona. Aquests símbols també es poden trobar a l'escut de Solsona.



L'any 1310, el vescomte de Cardona va adaptar la casa-castell a l'estil gòtic, convertint-la en palau. D'aquest mateix estil, es va construir la capella en què s'hi venera la Mare de Déu del Remei. També és el moment que s'enllosa el camí.


Després d'uns anys, els Cardona van abandonar la casa senyorial, per anar al castell de Camp, reben aquest el nom de castell nou, i el que havien deixat va passar a ser el castell vell. L'any 1389, Hug II, comte de Cardona, va autoritzar l'enderrocament del castell per aprofitar les pedres en la construcció de les noves muralles de Solsona. Temps més tard, després de la primera guerra carlina, va haver l'ordre d'arrasar les defenses per tal que no es poguessin utilitzar contra la ciutat. Tres de les quatre torres van quedar escapçades.


En la prosperitat del Barroc (segle XVII) s'amplia la capella, edificant-hi el campanar, el cor i la porta actual. I a la segona meitat del segle XIX, el terme del Castellvell s'uneix al d'Olius per formar un sol municipi.



Des del Castellvell, es pot contemplar des dels seus quatre punts cardinals un ampli paisatge amb Montserrat al fons, des del sud; el Montseny a l'est; el serrat de la Torregassa des de l'oest, i al nord, el Port de Compte, i el Cadi.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.