Les Caves Codorniu

(29/01/2011) Sant Sadurní d'Anoia, capital del cava, ens ofereix diverses bodegues i caves a visitar. Conjuntament amb les de Freixenet, les Caves Codorniu són les més importants i més poderoses del mercat. Codorniu ofereix a més un afegit, i és l'important conjunt monumental d'edificis que va construir l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, impulsada per Manuel Raventós i Domènech, on podem trobar tot un catàleg de solucions diverses del modernisme més experimental, i amb diferents edificis catalogats com a Monument Historicoartístic Nacional.

Benvinguts a Codorniu

L'entrada es compra, prèvia reserva, en l'antiga Sala d'Expedició, que és actualment la Sala de Recepció. La volta d'aquesta sala se sustenta sobre arcs de concepció parabòlica, tot en maó cuit vermell. Els finestrals hexagonals il·luminen l'interior amb generosa lluminositat, tot permetent que la llum s’hi escoli de biaix. A la façana destaquen el vitrall i els pinacles, tan característics del Modernisme. L'ús sistemàtic de la rajola i el maó vist li dóna un aire descarnat i de senzillesa

El guia que ens acompanyarà durant tota la visita ens condueix en un primer moment a una sala on podrem veure un documental presentat per la presidenta actual del Grup Codorniu, on ens expliquen una mica la història de la família Reventós i les empreses que formen part d'aquest conglomerat empresarial.


La història de la família Codorníu es remunta a mitjan segle XVI. Un document de l'època dóna fe de l'existència de Jaume Codorníu i confirma que, llavors, la família ja posseïa premses, barrils i bótes. El 1659, es casen Anna, la pubilla dels Codorníu, i Miquel Raventós. Anna va ser l'última de la saga familiar que va portar el cognom Codorníu. Els hereus de la casa van passar a anomenar-se Raventós. Dos segles després, Josep Raventós reorienta el negoci familiar i aporta una indústria innovadora a la regió.


El 1872, Josep Raventós i Fatjó, després de viatjar a la regió francesa de Champagne, produeix les primeres ampolles d'un vi escumós de qualitat i amb identitat pròpia. Aplica el mètode tradicional i combina les varietats tradicionals del Penedès: la Macabeu, la Xarel·lo i la Parellada. Codorníu ja és pioner de la indústria del cava a Espanya.


Llar i arrels

Abans d'entrar pròpiament als jardins, veiem la casa pairal de Codorniu, la residència familiar de Manuel Raventós. Allunyada de l'àrea de treball, només el mínim per aconseguir una certa intimitat i ubicada actualment en un entorn d'estanys i jardins acurats. Es tracta d'una edificació blanca, impregnada de modernisme mediterrani, de planta quadrada, soterrani, pis i golfes. Disposa d'un pati interior i una esvelta torratxa circular en un dels angles amb una coberta cònica d'escates de ceràmica vidrada.

Un passeig pels jardins



Els cellers i el museu Codorniu

Els imponents cellers de Codorníu van ser construïts entre finals del segle XIX i començaments del XX (1895-1915). Dissenyats per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, es combina la creativitat i el respecte a les necessitats específiques i la funcionalitat d'aquesta mena d'instal·lacions.




D'inspiració medieval, el Porxo de les Premses recorda el dormitori d'un monestir del Cister: la sala és grandiosa, formada per un seguit de naus cobertes amb els seus grans arcs torals de mig punt que arrenquen directament de terra i les seves amplíssimes voltes de maó de pla, que li donen un nou aire industrial.



Aqui hi ha el Museu d'Eines i d'Aparells que ens expliquen la història de la indústria del cava. A la façana, cada tram de les voltes correspon a una obertura en forma d'arc apuntat, i cada tram està acabat amb un coronament esglaonat decorat amb un original trencadís d'ampolles de cava.




Baixant per unes escales, accedim al Celler Gran. Aqui trobarem una escultura d'en Josep Maria Subirachs. Si la veiem per darrera, des del celler, veurem que té la forma d'una ampolla de cava.



El Celler Gran va ser l'antiga sala de fermentació dels mostos de Codorníu. És un grandiós espai de dos mil metres quadrats, que recorda a una airosa llotja gòtica, dividit en tres naus en arc, amb els massissos pilars de maó vist d'on surten als quatre aires uns arcs torals de mig punt (de 5m de llum), entre els quals també s'hi disposen unes voltes de maó pla amb bigues de ferro.

S’hi emmagatzemaven originàriament les barriques i les grans bótes de roure. La majestuositat dels amplis finestrals permet una integració paisatgística absoluta. És una obra plenament funcional, sense gaires decoracions. Cada any, iniciats els treballs de la verema, el Celler Gran es converteix en un previlegiat auditori musical que reuneix a la família Raventós, col·laboradors de la casa, veins i amics.

En una de les parets hi ha una reproducció d'una carta del rei Alfons XIII a la seva muller, que va visitar les caves en 1904, on va presidir un banquet oferit en el seu honor: "En este momento acabamos de almorzar en Casa Codorniu. Estoy muy bueno y muy contento. Maura muy bien. Os abraza a todos. Linares te saluda respetuosamente".



Les caves subterrànies

Sota terra, les caves subterrànies, excavades al terreny i construïdes també en maó cuit que ocupen més de 200.000 m2. Aquí, el cava es cria pausadament seguint el mètode tradicional, fins a la seva plenitud. Els vins de reserva, que s'empren després del degollament, envelleixen també en aquestes caves.

Després, arriba el trajecte en un trenet per alguns dels seus interminables i ombrívols passadissos, i ens podem fer una idea de l'amplitud de les caves, amb més de 30km...





Abans de tornar a pujar cap adalt, passem per la cava original on es va produir el primer cava, gràcies als treballs d'en Josep Raventós.






Com a colofó de la visita, se'ns ofereix la degustació d'un parell de copes de cava, i probar l'excel·lència dels productes que fan, conjuntament amb unes galletes salades.

1 comentari :

  1. Entretenido el tour de las cavas Codorniu. Estuve un par de veces y aunque muy dirigido al turista, sigue siendo interesante.
    Viajes, cavas, bodegas, grastronomia, apasionantes temas que sigo estudiando.
    Un saludo

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.