Viena. La Casa Hundertwasser-Krawina

Una de les joies modernes de Viena és el complex d'apartaments municipal, conegut com la Hundertwasserhaus, construït a mitjans dels anys 80, obra de l'arquitecte Josef Krawina i el pintor Friedensreich Hundertwasser, d'estil gaudinià.



Destaca exteriorment per la seva façana multicolor de vermells, blaus, grocs i grissos. Les diferentes superfícies acolorides marquen cada un dels apartaments, enmarcades amb línies fosques i sanefes de mosaics. L'objectiu d'en Hundertwasser era que els seus habitants poguessin identificar fàcilment el seu apartament des de l'exterior.





Les superfícies grises de la façana representen les àrees de la casa accessibles per a tots, com les habitacions de jocs dels nens, les escales i passadissos, locals comercials i el Cafè Terrassa.





Bitlles, lleons i estàtues estan distribuides per tota la casa, com elements figuratius. Les bitlles i lleons simbolitzen l'emplaçament de la casa en la Kegelgasse (carrer de la bitlla) i en la Löwengasse (carrer del lleó). Les estàtues eres comuns en els jardins de les antigues villes romanes.







Les columnes no compleixen tan sóls una funció de sosteniment, sino que s'utilitza com element decoratiu. Amb formes arrodonides, estan revestides de peces de ceràmica, servint de complement pels altres elements decoratius.





Hundertwasser veia la vegetació com amiga i companya de l'ésser humà, amb els mateixos drets que aquest, i com la representació del bosc en la ciutat. Per això, va atorgar als arbres una posició especial, i podem veure per diferents llocs una exhuberant vegetació.






Està prohibit entrar a l'interior de l'edifici, caracteritzar també pels seus molts detalls, amb sòls i parets ondulats.











La plaça és zona peatonal, amb ondulacions i elevacions del terreny que recreen la forma del sòl dels boscos. Una escalinata porta al Cafè Terrassa, en el primer pis.







Davant de la casa, tenim el Kalke Village, un centre comercial de souvenirs. Es va conservar la façana original de l'edifici, que havia servit com a cotxera, gasolinera i taller i venta de pneumàtics, construïda el 1912. L'interior de l'edifici es va dissenyar a l'estil d'una plaça de poble, i no té res a veure amb la decoració interior de la Hundertwasserhaus.









Ben aprop, i seguint les indicacions, trobem el Museum Hundertwasser que alberga la col·lecció d'obres d'art de Friedensreich Hundertwasser, que es troba en una antiga fàbrica de mobles. El mateix artista va remodelar-la d'acord amb les seves idees i gustos.







Tornar a Viena

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.