De Vallvidrera a Sant Cugat



(30/04/2011) Iniciem l'excursió a peu des de Vallvidrera, un barri disseminat, enclavat en el vessant sud de la muntanya de Collserola, que pertany al Districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, i des d'on es tenen grans vistes sobre Barcelona.



Per això, ens dirigim cap a la parada Peu del Funicular, de la línia del Vallès, dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, on agafarem el Funicular que ens durà al capdamunt d'aquest barri de Barcelona, en la plaça de Queralt. Aquest funicular es va inaugurar l'octubre de l'any 1906 i construït per la companyia del Ferrocarril Sarrià Barcelona. Amb la reforma integral de la línia, el 1998, on es va canviar tota la plataforma de la vida, les estacions i els vehicles, ha permès que el funicular funcioni de manera totalment automàtica, sense la necessitat que hi hagi una persona que condueixi el vagó. La línia té 736 metres i ha de superar un desnivell de 158 metres (des dels 196m arribem als 359m).


Una vegada adalt, s'ha de trobar la indicació d'Itineraris de la Budellera, passant pels carrers Navarro i Reverter i de Gabriel Ferrater, on arribarem a una tanca, amb una cadena.




Al capdamunt de la muntanya del Tibidabo, podrem veure el Temple Expiatori del Sagrat Cor (1902-61), obra de l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, i que va acabar el seu fill Josep Maria Sagnier.



Arribem a la Font de la Budellera, la més popular de tot el parc de Collserola, ordenada a base de murs, terrasses i escales. L'aigua surt per la boca del relleu d'una cara encastada a una gran paret de pedra vista. L'entorn va ser ajardinat en 1918 per l'arquitecte paisatgista francès Jean Claude Nicholas Forestier. Sobre l'origen del nom hi ha versions diferents: una el relaciona amb les propietats medicinals de l'aigua per prevenir i curar els problemes estomacals. Un altre fa referència a una casa que hi havia als seus peus, en la qual hi fabricaven cordes per guitarres que estaven fetes per budells d'animals.




Seguim un corriol que anem baixant, i ens anem en direcció cap a la Font d'en Canet, formada per un frontal, d'on surt el tub que raja, i una bassa, de totxo vist.




Seguim les indicacions de la ruta GR92, fins que arribem a la carretera de Sant Cugat a Barcelona, per l'Arrabassada. Direcció Barcelona, hi ha a pocs minuts, la residència Vista Rica. Darrera hi ha un aparcament i agafem un dels camins... La idea era arribar a la Font Groga, abans d'arribar a Sant Medir, però arribem a l'ermita abans.





Trobem l'ermita oberta, que es mantinguda per la Penya Regalèssia de Sant Cugat. No sempre es oberta, i hi entrem. El seu interior està format per una volta de canó i compta amb un cor al qual s’hi accedeix per una escala de cargol. A partir d'aquí, es fer el camí tradicional cap a Sant Cugat - ruta que la podem trobar explicada aquí - passant pel Sant Adjutori, el forn ibèric, Can Borrell i el Pi d'en Xandri.


Excursions per Collserola: El camí de Sant Medir | De Vallvidrera a Sant Cugat

1 comentari :

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.