Uns dies per Cantàbria

Santillana del Mar
Feia més de vint anys que havia estat a Cantàbria, amb la colla d'amics que a dia d'avui encara seguim veient i trobant-nos regularment, i aquesta vegada he tornat amb la meva pròpia família. Ha sigut un viatge especial, doncs ha sigut el primer que hem fet amb la nostra filla. Això ha fet que el ritme del viatge l'haguem adaptat a la nova situació, i prendre'ns les coses amb molta més tranquil·litat.

La Casa Solariega. Santillana del Mar
Hem fet més de 1.700km que ens ha portat a visitar les ciutats i pobles més típics de la costa occidental de Cantàbria com Santander, Suances, Santillana del Mar, Comillas i San Vicente de la Barquera entre altres. Com a lloc base vam triar un apartament a Santillana del Mar, La Casa Solariega, molt a prop del seu centre històric. Es tracta d'una casa amb poques habitacions situada al davant mateix de l'encreuament que porta cap a les Coves d'Altamira. Ben equipada i la seva propietària molt atenta, l'únic però que podríem ficar es precisament el seu lloc, al costat mateix de la carretera que es molt transitada, i que fa que se senti bastant els vehicles diversos que passen.| 03/05/2015 | L'anada la vam xino-xano i vam aturar-nos a dinar a la ciutat d'Haro, la qual coneixíem d'una sortida anterior per La Rioja. Arribem a mitja tarda a Santillana del Mar (A), i després de deixar l'equipatge, fem una visita per part del poble, fins que tornem a l'apartament per a descansar i sopar.

Puente de la Maza. San Vicente de la Barquera
| 04/05/2015 | Començàrem el dia per arribar-nos a San Vicente de la Barquera (B), el punt més oriental que vam visitar i la última gran vil·la de Cantàbria abans d'arribar al Principat d'Astúries. El cotxe el deixàrem a prop del Pont de la Maza, un dels símbols d'aquesta vil·la marinera, situada al voltant de les ries de Rubín i Pombo, els braços de les quals envolten gairebé els turons sobre els quals trobem la Puebla Vieja, l'origen medieval de San Vicente amb les restes de les muralles que envoltaven aquesta zona, el castell del Rei, l'església de Nostra Senyora dels Àngels, les restes de l'Hospital de la Concepció i l'antic Palau dels Corro, actual seu consistorial.

Suances
Després de donar un passeig pel seu centre històric, fèrem el camí invers cap a Santillana del Mar i arribar-nos a Suances (C), un altre poble mariner on ens aturàrem al Passeig de la Marina, per dinar en un dels pocs restaurants oberts que vam trobar. Després de dinar, vam anar cap a la Punta del Torco on es troba el far, amb una aparença semblant a un xalet que fa conjunt amb l'entorn turístic dels voltants, i construït en un terreny on hi havia una antiga fortificació que defensava a la població de les invasions marítimes.

A pocs metres, es troba la Punta del Dichoso, on passejant pels seus senders s'arriben fins als mateixos penya-segats i es gaudeix d'unes vistes magnífiques de la costa occidental de Cantàbria.

A mitja tarda vam donar un tomb pel centre històric de Santillana del Mar, i donem per acabat el dia fins a l'endemà.

Liérganes
| 05/05/2015 | Pel matí ens vam dirigim cap a los Valles Pasiegos, una comarca interior amb bonics pobles rurals i que mereixeria més d'un dia per visitar-los. Un d'aquests pobles és Liérganes (D), coneguda com 'la petita Santillana' que destaca pel valor de la seva arquitectura civil i religiosa. El monument més reconegut i fotografiat de la localitat és el pont Major, que salva el riu Miera, trobant-nos amb una estàtua d'un home despullat que ret homenatge a la llegenda de l'home peix que fa referència a un home natural de Liérganes que un dia es banyava a la ria de Bibao quan va desaparèixer arrastrat per la corren. Anys després va ser trobat a la badia de Cádiz, i retornat a la seva terra on va viure amb sa mare, despullat gairebé sempre i sense apenes parlar, fins que va tornar a desaparèixer.

Palau d'Elsedo. Pámanes


De tornada cap a Santillana del Mar, on volíem dinar, i a uns 5km de Líerganes, i encara dins del seu terme municipal, passàvem per Pámanes, on es troba el Palau d'Elsedo (1710-15), gran part del qual està dedicat a museu d'art modern, amb obres d'artistes com Pablo Serrano, Berrocal, Chillida, Vázquez Díaz, María Blanchard, Gutiérrez Solana, etc. i que durant l'època d'estiu es pot visitar.
Col·legiata de Santa Juliana. Santillana del Mar
Després de dinar, en el centre històric de Santillana, vam visitar la seva col·legiata dedicada a Santa Juliana, que té el seu origen en l'expansió de l'antic monestir del mateix nom, a mitjan segle XII, i on destaca la seva façana principal, precedida d'un ampli atri, el claustre amb els capitells ornamentats amb motius florals, geomètrics i figurats, així com el retaule major de l'església, que mescla elements del gòtic flamíger i del plateresc.

Neocova d'Altamira. Santillana del Mar
Agafàrem de nou el cotxe per anar cap a la Cova d'Altamira, a 2km de Santillana, on els seus famosos bisons policroms són una fita de la història universal e l'art i un els referents fonamentals de la prehistòria europea. L'accés a la cova està restringida, i el que visitàrem va ser el seu Museu (3,00€), inaugurat l'any 2001, on es permet conèixer l'art d'Altamira, així com accedir a la Neocova, una reproducció tridimensional de la cova original realitzada amb absolut rigor científic. Evidentment no és la mateixa sensació de si es pogués visitar la cova original, però que et permet fer una idea de com és.

Palau de Sobrellano. Comillas
| 06/05/2015 | Dia que el vam dedicar totalment a visitar Comillas (E), on fèrem les rutes del modernisme i monumental que ofereix aquesta bonica ciutat càntabra. Tota la ciutat es pot visitar a peu fàcilment, i el cotxe el deixàrem en un aparcament públic que es troba al peu del Palau de Sobrellano, primera visita del matí. El dia abans havíem fet la reserva de la visita del palau per la web de Centros Culturales de Cantabria (la capella-panteó que es troba al costat mateix no es podia visitar per obres interiors), ja què les visites al recinte són guiades. Quan arriben ens indiquen que en aquella hora està prevista una visita guiada per a uns turistes estrangers. Com anem amb una criatura petita, i no volíem esperar fins a la propera visita, una hora més tard, ens ofereix si volem apuntar-nos a aquesta visita, encara que per l'idioma no entendrem res del que ens expliquen. Com no ens fa res, fem la visita i recorrem les diverses sales que formen part del palau. Com a contrapartida, la visita ens surt de franc, ja que per les molèsties ens van convidar. La visita al palau ens permet veure les principals sales de l'edifici com la sala del billar, el menjador, la sala del tron i la biblioteca, entre altres.

Universitat Pontificia de Comillas
Vam sortir del palau, passant pel costat del Capricho de Gaudí, el qual visitàrem per la tarda abans de marxar, per anar cap al centre de la vil·la i arribar-nos a l'oficina de turisme, situada en el mateix edifici de l'Ajuntament, per fer-nos amb un plànol del lloc. El següent objectiu del dia és la Universitat Pontifícia, situada a dalt d'un turó i que s'accedeix a través d'una carretera serpejant un cop travessada una portalada modernista de Joan Martorell. Les visites, d'uns 30 minuts, són guiades, i arribem a temps per fer la del migdia. Comprades les entrades (3,5€), la visita s'inicia en la Porta de les Virtuts, dissenyada per Lluís Domènech i Montaner, i som els únics en fer-la en aquest dia i hora. Part de l'edifici modernista, l'ala oest, està en fase de restauració, per la qual cosa no es pot accedir a alguns dels espais singulars, com el claustre i l'església. Els llocs que visitem són el vestíbul, l'escala, el paranimf i el claustre est del Seminari Major.

Monument al Marquès de Comillas
Després ens vam arribar al port i abans de dinar teníem temps de visitar el Cementiri modernista, construït sobre les restes d'una església neogòtica. Després de l'àpat, vam seguir els punts que ens falten de la ruta modernista i monumental, com el Monument al Marquès de Comillas, la Porta del Moro o dels ocells d'Antoni Gaudí, entre altres, abans de fer la visita lliure pel Capricho gaudinià (5€). Amb aquesta última visita, tornem cap a Santillana, a descansar.


Santander
| 07/05/2015 | Jornada dedicada a visitar Santander (F), la capital càntabra, amb una àmplia badia orientada al sud i grans espais verds i platges, com el Sardinero i la península de la Magdalena. Deixem el cotxe en un parking públic situat entre l'edifici clàssic del Banc d'Espanya i els Jardins de Pereda. És una ciutat moderna ja que el 1941 va tenir lloc un gran incendi que va destruir el seu casc antic havent de ser reconstruït gairebé en la seva totalitat. Començàrem visitant la seva Catedral, per dirigir-nos posteriorment a la Casa-Museu de Menéndez Pelayo i la seva biblioteca. A partir d'aquí visitem la ciutat i els seus monuments més característics en direcció a la Magdalena, on després de dinar visitàrem el seu Palau (3€), que va ser l'allotjament reial d'Alfons XIII durant les èpoques estivals. En funció de l'època que es visita, els horaris poden canviar, doncs a l'estiu es realitza en el seu interior activitats estudiantils (per tant, visitar la seva web per estar segurs). Posteriorment, tornem cap al centre en una passejada a peu d'uns 40-45 minuts, per tornar a l'allotjament i començar a preparar les maletes.


Museu Guggenheim. Bilbao

| 08/05/2015 | Dia de tornada a casa, fent una parada d'un parell d'hores a Bilbao (G), per veure per fora el Museu Guggenheim i els seus voltants. Després quilòmetres i més quilòmetres fins arribar sans i estalvis a casa.Anar a: San Vicente de la Barquera | Suances | Santillana del Mar | Liérganes | Comillas modernista | El Capricho de Gaudí | Comillas monumental | Santander

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.