La bastida medieval de Castelnau-de-Montmiral

Després de visitar els pobles de Bruniquel y Puycelsi, es troba molt a prop, i a pocs quilòmetres d'Albi, Castelnau-de-Montmiral, una petita bastida medieval encarada en un esperó rocós sobre la vall del Vère i que domina la vinya de Gaillac, una important zona vinícola del país. En aquest marc excepcional, el poble està classificat entre els més bells de França.

Castelnau-de-Montmiral. Place des Arcades
Place des Arcades

Aquest antic recinte fortificat va ser fundat a principis del segle XIII per Ramon VII, comte de Toulouse, per substituir l'antiga plaça forta destruïda durant la croada càtara. El nom Montmirail vol dir 'el lloc des d'on es veu'. El recinte fortificat conserva del seu ric passat alguns habitatges antics i carrerons que es troben en bon estat després d'haver sigut restaurades, a l'igual que la seva plaça central, una petita meravella de l'arquitectura medieval.

Castelnau-de-Montmiral

La Place des Arcades està vorejada per quatre laterals d'arcades en forma d'ogiva. Sobre amplis porxos es troben antics edificis de pedra i bigues de fusta de dues plantes. Plaça petita, és el lloc ideal on es reuneix la gent i poder menjar o beure alguna cosa en alguna de les terrasses situades a l'ombra dels porxos.

Castelnau-de-Montmiral. Place des Arcades

Com a testimoni de la vida social i religiosa medieval, en la plaça encara es pot veure la picota, el lloc que s'utilitzava al mateix temps per a exposar als animals destinats a carn vint-i-quatre hores abans del seu sacrifici i imposar la pena d'exhibició a les dones adulteres o lladregots sorpresos en flagrant delicte.

Castelnau-de-Montmiral. Place des Arcades

L'altre gran atractiu del poble es troba en la seva església del segle XV, on es conserva la creu de Montmiral, ricament ornamentada amb pedres precioses i que es venerada des dels seus inicis.

Vista des de Castelnau-de-Montmiral
Entorn de Castelnau-de-Montmiral

Aparcament: Hi ha aparcaments habilitats afora de l'antic recinte fortificat.
Durada de la visita: 1 hora
Pels voltants: Bruniquel | Puycelsi
Més informació i bibliografia en: Le site officiel du Pays Bastides et Vignoble du Gaillac, Tarn

Anar a: Deu dies pels Midi-Pyrénées

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.