El viaducte de Millau

El viaducte de Millau és una de les joies arquitectòniques del segle XX. Amb una llargària de 2.460 metres de llarg i 32 metres d'ample, és més alt que la Torre Eiffel -arriba en la seva part més alta als 343 metres, superant a la icona de la capital francesa en 23 metres- i es troba a prop de la localitat de Millau, creuant un llarg espai per franquejar la vall del Tarn en l'Aveyron en només nou punts.

Viaducte de Millau

Viaducte de Millau

Constitueix el tram més espectacular de La Méridienne, l'autopista A75 que enllaça Clermont-Ferrand (Auvernia) amb Béziers i Narbonne (Llenguadoc-Rosselló), i que es va construir deguda a la necessitat d'obrir el sud del Massís Central i fer una via més fluïda i menys costosa entre París i el Mediterrani.

Viaducte de Millau

Va ser concebut per l'enginyer francès Michel Virlogeux i dissenyat per l'arquitecte anglès Norman Foster. El pont sembla suspès en l'aire desafiant a la gravetat i els materials de fabricació no són aliens a aquest sentiment. L'acer i el formigó ofereixen a aquest viaducte una estructura fina i resistent amb només set pilars de recolzament al llarg de l'estructura. El pilar més gran, conegut com el P2, arriba als 245 metres.

De silueta gràcil i blanca, lleugerament corbat, el seu aspecte fa recordar a uns velers que naveguen sobre la vall, fet que s'accentua en època de boires. Integrat perfectament en un paratge natural, grandiós i preservat, es recolça, al nord, en la vall del Lévezou i, al sud, en la planícia del Causse del Larzac.

Viaducte de Millau

Des de diversos indrets es pot admirar aquesta meravella arquitectònica. Un d'ells és accedir al mateix viaducte entrant en l'autopista A75 i abans d'arribar al peatge, aturar-se a l'àrea de descans (l'Aire du Viaduc), situada en una antiga granja.

Viaducte de Millau

Allà es troba l'Espace Viadux Expo on es pot veure com va anar la construcció del viaducte, així com veure maquetes dels projectes finalistes que van aspirar al concurs que es va fer en el seu moment.

Àrea del Viaducte de Millau

La visió més esplèndida sobre el viaducte la trobarem pujant a un mirador que hi ha al costat de l'aparcament.

Viaducte de Millau

Altres llocs per veure el viaducte i sense haver de passar per l'autopista la trobem en la carretera D911, després de Millau, seguint les indicacions pertinents, o des de Peyre, a uns quilòmetres de distància, que ens permetrà passar per sota del viaducte i tenir una visió fantàstica des d'aquest petit poble de l'Aveyron, i considerat un dels més bonics pobles de França, i del qual parlarem en la propera entrada.

Viaducte de Millau

Xifres del viaducte:
Longitud: 2.460 metres
Altura màxima: 343 metres
Pendent: 3,025%
Pes total: 10.100 tones
Data inauguració: 14 de desembre de 2004

Més informació i bibliografia en: Web oficial de turisme de l'Aveyron | Viaduc de Millau | Viajes a Francia. Viaducto de Millau | Viaducte de Millau. Una vista excepcional

Anar a: Deu dies pels Midi-Pyrénées

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.