La fortalesa de Saint-Jean d'Alcas

Al sud del departament de l'Aveyron, en l'altiplà de Larzac, zona famosa per la producció de formatges rocafort, es troba tota una sèrie de ciutats que van ser construïdes pels cavallers templaris i hospitalers.


A finals del segle XII, aquestes terres van ser concedies a l'Orde del Temple, la qual van establir una xarxa de llocs que permetien contribuir a l'esforç de la guerra dels seus cavallers que havien marxat a Orient a participar en el manteniment de les fortaleses construïdes en Terra Santa per a protegir la tomba de Crist. Els templaris van fer prosperar La Cavaliere, La Couvertoirade, Sainte-Eulalie-de-Cernon, Saint-Jean d'Alcas i Viala-du-Pas-de-Jaux durant dos-cents anys, abans que el Papa abolís l'ordre i que les seves possessions passessin a mans dels hospitalers, que a la seva vegada, fortificaren les ciutats durant la Guerra dels Cent Anys.

Saint-Jean d'Alcas

Així, al voltant d'aquestes antigues ciutats s'ha format la ruta del Larzac templer i hospitaler, i nosaltres per temps només vam visitar Saint-Jean d'Alcas.

Ruta del Larzac templer i hospitaler
Ruta del Larzac templer i hospitaler

La seva fortalesa està envoltada d'una muralla que forma un rectangle perfecte defensada per quatre torres circulars en els angles, i en la qual trobem també integrada l'església parroquial (del segle XIII) més antiga.

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas
La Fortalesa de La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas (1675)

Va ser construïda en el segle XV, entre 1439 i 1445, per ordre de l'abadesa Flore de Casilhac, de la congregació del Cister de Nonenque. Aquesta petita joia medieval està formada per dos únics carrers paral·lels envoltades de cases de pedra gairebé idèntiques.

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas
Muralla exterior de la fortalesa, amb l'església adossada

En gairebé ruïna anys enrere, les cases can ser restaurades, tornant a la vida Saint-Jean d'Alcas.

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas

El portal era la porta principal, defensada amb una tronera per a canons i un matacà, i per les seves dimensions constituïa l'accés dels carros a la fortalesa.

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas
Portal de la fortalesa

Al costat de l'església es troba la Sala de Justícia, on s'administrava, tal com indica el seu nom, justícia, en el segle XV, l'abadessa de Nonenque, els escuts de la qual adornen una de les finestres amb arc mitral del primer pis.

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas. Sala de Justícia
Sala de Justícia

La Fortalesa de Saint-Jean d'Alcas



Al costat oposat de la porta principal, es troba la poterna, la segona i última entrada a la fortalesa. Estava tancada amb diverses bigues de fusta i forrellats.






Quan a l'església fortificada, aquí podem veure imatges des de la muralla exterior, la seva porta d'entrada i del seu interior:

Església de Saint-Jean d'Alcas

Església de Saint-Jean d'Alcas

Església de Saint-Jean d'Alcas

Més informació i bibliografia en: El circuit del Larzac templari i hospitaler | Traveler. L'Aveyron dels templaris | Templaris amb roquefort

Anar a: Deu dies pels Midi-Pyrénées

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.