La Cerdanya. Pels voltants de Martinet

Travessat per la carretera N-260 i a la vora del riu Segre, a mig camí de la Seu d'Urgell i de Puigcerdà, trobem Martinet (950m). Cap del municipi de Montellà i Martinet, és un dels pobles més moderns de la comarca. Situat a la dreta del Segle, a la seva confluència amb el riu de la Llosa, que separa el nucli antic, enfilat al Tossalet, del més modern, a la vora de la carretera. 

Montellà i Martinet

El seu origen es remunta a l'existència d'una antiga farga o martinet que aprofitava la força del riu. Com a poble és documentat al segle XVI, quan la seva església de Sant Eloi, depenia de la de Montellà. De l'església cal remarcar la seva manca d'absis i el seu campanar, però no s'hi fa culte, doncs només el campanar és fora d'una propietat particular.

Martinet

Seguint l'N-260 cap a la Seu, a pocs metres es troba una desviació a mà dreta que porta cap a una sèrie de nuclis, dels quals només veurem uns quants.

El primer d'ell és Travesseres (1.150m) ple de cases amb cobertes de teula. Allà es troba Cal Lliuret, un restaurant familiar i acollidor, amb una terrassa que dóna a unes magnífiques vistes de la Serralada del Cadí, especialistes es arrossos.

Travesseres

Seguim amunt i deixant la desviació a l'esquerra d'Arànser, tenim el poble de Lles (1.493m), cap del terme municipal de Lles de Cerdanya. La seva ubicació ens permet tenir d'una gran vista panoràmica del Cadí i de la Tossa Plana de Lles, que limiten la Cerdanya amb Andorra.

Cerdanya

Com a lloc d'interès cultural tenim l'església de Sant Pere, d'origen romànic, tot i que ha estat molt reformada posteriorment. Té una sola nau i un campanar de planta quadrada coronat amb un teulat piramidal.

Lles de Cerdanya

Si es vol menjar per aquí, recomanem la fonda Domingo, amb cuina casolana que ofereix un menú amb molt bona qualitat/preu i menú infantil pels més petits.

Lles de Cerdanya

Tornem carretera avall i agafem el creuament corresponent cap a Arànser, o Aransa. Aquí trobem un altra església romànica, la de Sant Martí, i també molt reformada des dels seus orígens. També és d'una sola nau i el seu campanar de planta quadrada.

Arànser

De tornada a Martinet, si continuem per la carretera cap a Bellver i Puigcerdà, a pocs quilòmetres i al costat mateix de la carretera al capdamunt d'un petit turó el castell de Sant Miquel dels Castells, un important enclau defensiu del comtat de Cerdanya. De les restes de l'antic recinte fortificat romanen una torre quadrada i una sala rectangular, ocupada la meitat de llevant per una església.

La Cerdanya
Sant Miquel dels Castells. Fotografia de jqmj Queralt (1)


Anar a: Uns dies per la Cerdanya

(1) Foto de jqmj Queralt
Bibliografia i més informació en: Els 40 millors llocs de la Cerdanya amb automòbil (Edicions RACC - 62, S.L.) | Enciclopèdia Catalana | Catalunya Medieval

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.