La galeria-museu d'ambre de Vilnius

En el carrer St. Mykolo str.8, perpendicular al carrer Pilies, es troba una petita galeria-museu, d'accés gratuït, que et permet endinsar-te dins del món de l'ambre. L'ambre bàltic és sovint anomenat l'or lituà, i té molta fama a tot el món. L'espai està ubicat en una casa d'estil barroc del segle XVIII, que manté restes de l'arquitectura renaixentista i del classicisme, amb elements del gòtic.



La Galeria-Museu d'Ambar de Vilnius (Gintaro Muziejus-Galerija) va fundar-se el 1988. Les exposicions que mostra el museu explica als seus visitants sobre la morfologia de l'ambre, que es fiquen de manifest de diverses mides, formes i colors. Podrem veure com es diu ambre en diferents idiomes, i acompanyat de texts en anglès ens podrem informar sobre l'origen de la resina, les rutes comercials i les diverses tonalitats de l'ambre. I amb ajuda de lupes, es pot veure plantes i insectes que van quedar atrapats en la resina.


L'ambre és un mineral classificat dins de les substàncies orgàniques. És una resina fòssil de sediments oligocènics i al·luvions. També se'n troben restes del Cretaci. És considerada l'única pedra preciosa d'origen vegetal. El seu nom significa 'que sura al mar'.


Ambre és sinònim de resines d'arbres de milions d'anys d'edat (fòssils). Aquestes resines es produeixen en diferents tipus de coníferes i arbres de fulla caduca en diferents moments de la història de la terra. Probablement es van endurir ràpidament a causa de l'evaporació dels components volàtils, però només en el transcurs d'alguns milions d'anys la resina es va transformar en ambre.

L'ambre té un color comú groc a color de mel, però dins d'aquesta gamma de tons hi ha moltes variacions subtils,que poden anar del color groc clar a marró fosc, i també el groc llimona, taronja, marró vermellós i tons que són gairebé blancs. Fins i tot tints verdosos i blavosos i més rarament matisos violetes es troben. Es coneixen aproximadament 250 varietats de color de l'ambre bàltic. A més de la diversitat de colors de l'ambre bàltic pot ser absolutament transparent completament ennuvolat. Les variacions es poden trobar en tots els rangs dins d'una mostra. Els diferents colors són causats per la refracció de la llum en petites bombolles de gas o, menys freqüentment, per les taques de minerals o restes orgàniques tancats en ambre.

També es pot veure reconstrucció de part del tresor de Juodkranė -format per centenars de peces prehistòriques d'ambre que es van trobar en la llacuna de Curlàndia, a prop de Juodkranė- i inclusions format per les diferents restes que quan la resina els captura els preserva dins de l'ambre al fossilitzar-se. Poden ser des de bombolles d'aire fins a petits éssers vius vegetals, com fulles, o animals, com formigues, aranyes...



En el llibre, i posterior pel·lícula, Parc Juràssic de Michael Crichton, es va usar com a argument el material genètic trobat a l'interior de pedres d'ambre de dinosaures, per a clonar-los i reviure'ls.

També podem trobar en el museu una valuosa troballa arqueològica que es trobà en l'edifici: dos forns de ceràmica que daten de finals del segle XV i inicis del segle XVI, i que són dels més ben conservats a tota l'Europa de l'Est. Plats i rajoles restaurades fets en aquest forn s'exhibeixen també aquí. Enmig dels forns, també hi ha un fragment de paviment de pedra del segle XV.




Abandonant la part del museu, es pot veure a la galeria exposicions de les obres dels artistes que treballen amb l'ambre, així com comprar joies d'ambre de disseny modern i clàssic.



Anar a: Índex del viatge | Vilnius. El centre històric | Passejant més per Vilnius | Vilnius. El Museu de les Víctimes del Genocidi (o del KGB)

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.