Itàlia. Roma (V): Ostia Antica

(10/01) Pel matí, anem a Ostia Antica, una ciutat fundada en el segle IV a.C., com un simple port, però a mida que Roma va anar creixent, es va convertir en un destacat enclau comercial del Mediterrani. Va ser deshabitada fa més de 1000 anys.

Per arribar-hi s'agafa un tren de rodalies que surt de Porta S. Paolo, al costat mateix del metro de Piramide. Es troba a uns 20 minuts. Al costat mateix de la estació, hi ha la Piramide de Caius Cestius (12 a.C.), de 36m d'alçada. Seguint la moda egipcia, els romans es feren construïr-se les tombes com a piràmides, sent aquesta la única que es conserva. Va ser construïda amb maons i posteriorment recoberta amb marbre, d'acord amb les maneres romanes.

Agafem el tren i parem a la estació corresponent. A prop, es troben les restes de la ciutat. L'itinerari comença a partir de la Porta Romana i s'avança cap a l'est, mitjançant la Decumanus maximus, l'arteria vial urbana de major importància. Només entrar-hi, es troba la Necròpoli d'Ostia. La visita ens ocupa quasi tot el matí i podem veure entre altres coses:



Terme dei Cisiarii: complexe termal pertanyent a la corporació dels cisiaris (cotxers de les caleses que portaven a les persones entre la ciutat, els suburbis i el port), i va se construït sobre la resta de magatzems antics.



Terme di Nettuno: les termes de Neptú eren grans banys públics. Es tracta d'un gran edifici amb un gimnàs annex, iniciat per l'emperador Adrià, l'any 133 d.C. i acabat per Antoni Pio. Van ser restaurades per Marc Aureli, després d'un incendi, en la segona meitat del segle II d.C.













El Teatre va ser construït durant la època d'August a inicis del segle I d.C. Va sofrir diferentes remodelacions durant els anys posteriors, i podia allotjar a 3000 espectadors. En la part de la escena es conserva 3 màscares de la decoració figurada en marbre.





A esquenes del teatre, es troba la gran Plaça de les Corporacions. Al voltant hi ha un gran pòrtic que protegia, en cas de pluja, els espectadors del teatre. En el centre de la plaça, s'alça un temple amb dues columnes en la façana.



Un dels santuaris més antics de la colònia, edificat, es suposa, entre els anys 90-60 a.C., és el Tempietto republicano, composat per quatre temples, d'iguals dimensions, probablement dedicats a quatre divinitats diferents.



Les Termes del Fòrum, construïdes a mitjans del segle II d.C., té una planta particularment complexa, que es desenvolupa al voltant d'un ampli frigidarium adornat amb revestiments de marbre i mosaics.

En el centre de les cruilles de les dues principals vies, es va erigir el Fòrum. També es troba el Capitolium, el temple més important d'Ostia dedicat a la triada capitolina: Jupiter, Juno i Minerva. Construït en la època d'Adrià, només conserva la part dels maons, completament despullat de marbres durant les invasions bàrbares.













L'edifici del Thermopolium, en la Via de Diana, era un local destinat a la venda de begudes i menjars calents. Es pot veure perfectament la via.






La Basílica cristiana, va ser donada a Ostia per l'emperador Constantí, construïda durant el segle IV d.C.





La Schola de Trajano (segle II d.C.), denominada així per la estàtua de Trajà (l'original es conserva en el museu en el mateix recinte), es va convertir en la seu àmplia i senyorial d'una rica corporació d'Ostia.


La Porta Marina, franquejada per dues torres, donava accés al port.

Ostia es trobava a la desembocadura del riu Tiber, però el temps ha canviat el curs del riu i el mar ha perdut quilòmetres. Per això no ens ha d'extranyar el no veure el mar en aquesta zona.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.