L'Hipòdrom (Estambul)

No s'ha d'esperar molt de l'antic Hipòdrom romà de Constantinopla, At Meydani, que va ser construït per l'emperador Setè Sever i ampliat posteriorment per Constantí el Gran. Mentre que Santa Sofia era el centre de la vida religiosa, l'hipòdrom era el centre de les activitats civils i esportives. Avui en dia, és una plaça, la Sultanahmet Meydani, al costat de la Mesquita Blava, amb algunes de les columnes i obeliscs que formaven part de la spina, la línia central de l'estadi, i que van ser dutes des de diferents punts de l'Imperi. El carrer que envolta la plaça era la línia de la pista dels carros.

On està situada l'oficina de turisme hi havia una columna que estava rematada per una escultura de quatre cavalls de bronze que es van emportar a l'església de Sant Marc de Venècia, com a resultat del botí prés durant la quarta creuada.




Fins i tot, quan l'estadi estava caient en ruïnes, després de la presa de Constantinopla per l'imperi otomà, es va seguir usant en les grans ocasions, com aquesta il·lustració del segle XVI, on es pot veure al sultà Murat III en les festes organitzades per la circunsició del seu fill Mehmet. Durant 52 dies, els gremis de la ciutat van desfilar davant el sultà per a mostrar les seves habilitats.






La font alemanya

Al capdamunt de la plaça hi ha una font de planta octogonal que no té res a veure amb l'antiga instal·lació romana. Es tracta d'un regal del kaiser alemany Gillem II després de la seva visita a Constantinopla a finals del segle XIX, que va ser trasl·ladada peça a peça des d'Alemanya. Disposa de vuit columnes de marbre i en l'interior de la volta està decorada amb mosaics daurats amb simbologia de l'emperador alemany i del sultà Abdul Hamid II.


L'obelisc de Teodosi




Lo més important és l'obelisc egipci, el monument més antic de la ciutat amb més de 3500 anys. Va ser construït pel faraó Tutmosis III per conmemorar una victòria seva en l'antiga Mesopotàmia, l'any 1471 a.C. L'any 390 d.C. Teodosi el Gran el va fer trasl·ladar des d'Egipte a Constantinopla per ubicar-lo en el centre de l'hipòdrom i lloc actual, sobre un pedestal de marbre decorat per baix relleus.







En cada una de les cares de l'obelisc hi ha una columna central de jeroglífics on es conmemora bàsicament la vistòria de Tutmosis III a la vora del riu Eufrates.







En cada una de les cares del pedestral es mostra una escena representativa de l'emperador Teodosi. En la cara sud, tenim a Teodosi oferint la corona de la victòria al guanyador de la carrera de carros, entre dues columnes corínties.




En la cara nord, tota la cort en ple al costat de l'emperador. A més, en la base del pedestral, també es poden veure inscripcions en grec i llatí, on s'explica la feina que va ser el ficar aquest obelisc en la seva nova i definitiva ubicació.




La Columna Serpentina

Coneguda també com la Trípode de Platea i de Delfos, aquesta columna de bronze formava part d'un trofeu ofert al deu Apol·lo en Delfos, per conmemorar la vistòria de l'exèrcit grec sobre les tropes perses en la batalla de Platea, en el segle V a.C. Així, els grecs van construir un trípode format per tres serps enroscades que portaven un bol d'or. Segles més tard, Constantí el Gran se'n va endur aquesta ofrena per lluir-la aquí en l'hipòdrom. En aquell temps, el bol d'or ja havia desaparegut però es conservaven els tres caps de serp que van ser destruïdes amb el transcurs del temps. Actualment es conserven dos caps, una d'elles es troba en el Museu Britànic de Londres i l'altra en el Museu Arqueològic d'Estambul.


L'obelisc de Constantí



Finalment tenim l'obelisc o columna de Constantí, i en aquest cas es tracta de Constantí Porfirogéneta, un emperador del segle X. Té l'aspecte d'obelisc, però realment no ho és i està construït amb blocs de pedra. Estava recobert per làmines de coure i bronze, encara que va ser arrasada en algun dels expolis que va tenir lloc a Constantinopla.




Tornar a Turquia
Tornar a Cinc dies per Estambul

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.