Sultan Ahmet Camii. La Mesquita Blava (Estambul)


Separat de Santa Sofia per un parc ajardinat i al costat de l'antic hipòdrom romà, la Sultan Ahmet Camii (Mesquita Blava) s'erigeix en el lloc on antigament estava el Gran Palau bizantí. Construïda per ordres del sultà Ahmet I, durant els anys 1609 i 1616, va ser encarregada a Mehmet Ağa, deixeble de l'arquitecte imperial Sinan.



(Esquema de la mesquita extreta de la Guia Visual d'Estambul d'El Pais Aguilar))

Després d'una sèrie de derrotes militars i animar tant a l'exèrcit com als ciutadans, Ahmet I va decidir construir una mesquita impresionant que pogués afalagar al propi Alá. Per aixecar la mesquita, es va haver de derruir part del que quedava de l'hipòdrom, expropiar cases i palauets que es trobaven en aquest lloc. Les obres van ser finançades amb les arques del Tresor dels sultans, enlloc de fer-ho amb el botí que s'aconseguia de les guerres.


Mehmet Ağa va basar el seu disseny en el de la Sehzade Camii, la primera gran obra a escala del seu mestre Sinan. Vist des del pati, la mesquita sembla una sucessió ascendent de cúpules i semivoltes, que acaba en la gran cúpula central. La façana del pati ampli s'assembla a la façana de la Süleymaniye Camii, però amb l'afegit de torres en les cúpules de la cantonada. El pati exterior de la mesquita, que té cinc entrades, té el mateix tamany que la pròpia mesquita i està rodejada per una galeria amb voltes.




Hi ha vàries fonts d'ablucions, sent la més espectacular la que es troba en el centre del pati, de forma hexagonal, amb vàries columnes i petites cúpules que completen el peristil, encara que es relativament petita comparada amb les dimensions del pati.








La presència de sis minarets va provocar molta polèmica, ja que fins llavors, només la mesquita de Kaaba de La Meca tenia aquest número. La solució va ser construir-ne un setè minaret en la mesquita de La Meca. Dir que en Turquia existeix un altra mesquita amb sis minarets i que es pot trobar en la ciutat d'Adana.







Els quatre minarets de les cantonades de la Mesquita amb forma de llàpis té tres balcons amb mènsules d'estalactites, mentre que les del pati només en tenen dos i són menors d'alçada.






La cúpula central té un diàmetre de 23,5m i una alçada de 43m que descansa sobre quatre grans columnes que recorden als de la Selim Camii, en Edirne, obra també de Sinan.






Més de 20.000 rajoles, portats de la ciutat d'Iznik, decoren la cúpula i la part superior de la mesquita amb motius florals, de fruites i arbres, que van ser pulits en els tallers del Palau de Topkapi.







L'interior està perfectament il·luminat per la llum que entra per les seves 260 finestres i les llums d'aranya penjades del sostre.






El mihrab està construït amb marbre i pedra negra que es va portat de la ciutat santa de Kaaba. En diferents llocs de la mesquita hi ha caligrafies amb versicles de l'Alcorà i sentències de Mahoma. A la seva dreta, com sempre, el minbar.



Tornar a Turquia
Tornar a Cinc dies per Estambul

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.