L'Harem del Palau de Topkapi (Estambul)

La part més intima dels palaus otomans és l'harem, que significa en àrab tabú. Apart de les habitacions de les dones, on residien la mare del sultà, les seves mullers, concubines, odalisques i esclaves) i dels eunucs que les vigilaven, també hi havia les habitacions del sultà i dels prínceps. La majoria de l'harem estava format per dones d'origen eslau que eren comprades, raptades o entregades quan eren petites. Se les educava i ensenyava a servir, i no totes elles es convertien en concubines.



L'harem de Topkapi va ser construït en temps de Solimà el Magnífic restaurat i ampliat pels sultans posteriors. Disposa de més de 300 habitacions, 8 hammams (banys turcs), dues mesquites, un hospital i una habitació per a rentar la roba. El planol general consisteix en una sèrie de patis separats per portes interiors amb habitacions, pavellons i edificis per al servei als voltants.





Entrem a l'harem per la Porta dels Carruatges, on hi ha el dolapli kubbe, un vestíbul construït l'any 1587 per Murad III, on hi havia armaris que guardaven registres d'escriptures i altres documents.





La següent sala és la sadirvanli sofa, una avantsala amb font que dóna accés pròpiament a l'harem, recoberta amb rajoles de Kütahya del segle XVII, i que connecta amb una mesquita i amb la Torre de la Justícia des d'on el sultà podia veure i escoltar les deliberacions del Consell Imperial.




El Pati dels Eunucs Negres és un pati empedrat que inclou les habitacions dels eunucs, les del cap dels eunucs, anomenat Darüssaade Agasi i l'escola dels prínceps en el pis superior. Els eunucs provenien de l'Àfrica Negra, i fins al final de l'imperi otomà van guardar els secrets de l'harem. També van tenir molta influència a l'estar al voltant de la família del sultà.






Les habitacions dels eunucs daten del segle XVI. Gran part de l'harem va ser reconstruït després d'un incendi que va tenir lloc l'any 1665. Les parets van ser recobertes amb rajoles europees del segle XVIII d'estil barroc.





El següent vestíbul comunica amb les tres seccions principals de l'harem: amb el Pati de les Concubines i de les Esposes, amb el Pati de la Mare del Sultà i amb el Camí Daurat, que accedeix a les estances del sultà.



El Pati de les Concubines i de les Esposes va ser construït al mateix temps que el Pati dels Eunucs Negres. El pati porticat està envoltat de banys, dormitoris i els apartaments de les consorts, que eren les concubines que havien donat un fill al sultà, i tenien un nivell més alt dins de la jerarquia de l'harem, encara que per sota de la Favorita i la Mare del Sultà.



La Mare del Sultà tenia el títol de Valide Sultan i exercia una gran influència sobre la família i la política imperial. Els apartaments de la Mare del Sultà estan formats per diversos espais, dels quals només es pot veure el Dormitori i la Sala d'Oracions.



El Pati de la Mare del Sultà és el pati central de l'harem i l'únic lloc on els membres de la dinastia que vivien en els apartaments del voltant es reunien. Al mig del pati es pot veure com un camí, que és per on el sultà es dirigia al Hünkar Sofasi, la Sala Imperial, passant per la Saltanat Kapisi (Porta Imperial).





En un vestíbul que disposa d'una font era el lloc on els prínceps i les consorts del Sultà havien d'esperar abans d'entrar en la Sala Imperial. Les parets estan recobertes per rajoles de Kütahya i Iznik del segle XVII.




La següent sala és la Cambra Privada del Sultà Murad III, construït per Sinan, l'any 1758, que va ser utilitzat com l'apartament oficial i privat del sultà. Està considerat com un dels espais arquitectònics més magnífics de l'art otomà.





L'interior està revestit de rajoles d'Iznik del segle XVI. Una tira de versicles de l'Alcorà s'inscriuen en blanc sobre un fons blau al llarg de les parets.






La Sala Imperial es va construïr després de la Cambra anterior, i era el lloc on es celebraven, a més a més de recepcions, reunions, festes, esdeveniments musicals.




Tocant a aquesta sala, dues més. La primera és la Cambra Privada del Sultà Ahmed I (1608), coberta amb rajoles on predomina el verd, i després ve la d'Ahmed III, més coneguda com l'Habitació de la Fruita (1705), amb dibuixos de flors i fruites pintades sobre panells de fusta. Es una sala on no es poden tirar fotos.




La visita segueix pel Palauet de les dues habitacions, que s'utilitzava com les cambres privades del príncep hereu des del segle XVIII cap endavant. Consisteix en dues cambres privades construïdes durant el segle XVII.




El príncep hereu i els altres prínceps eren entrenats fins que eren adults. Després eren enviats a les províncies d'Anatòlia com a governadors on podien endinsar-se més en l'administració dels afers d'estat.




Seguim pel Pati de les Favorites, que a diferència dels altres patis està obert per una part, amb vistes sobre una piscina i un jardí. Al voltant, en el pati porticat, hi ha les habitacions de les favorites.




Les favorites eren concebudes com a instruments de la perpetuació de la dinastia en l'organització de l'harem. Quan quedaven prenyades, assumien el títol i els poders de la Kadinefendi, consort oficial del Sultà.




La visita s'acaba passant pel Camí Daurat, que era per on passava el Sultà per arribar a les diverses parts de l'harem. El nom ve donat pel fet que en festivitats quan pasava per aqui el sultà tirava monedes d'or als habitants de l'harem.








Sortim per una porta que comunica amb l'Enderun, en el tercer pati del palau de Topkapi.







Tornar al Palau de Topkapi
Interessant pàgina de l'harem de Topkapi en 360º

Tornar a Turquia
Tornar a Cinc dies per Estambul

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.