L'Acropolis de Pèrgam (Turquia)

Les restes de l'antiga ciutat de Pèrgam, a 30km de la costa de l'Egeu, envolta la ciutat actual de Bergama, construïda sobre els fonaments del que va ser la part baixa de Pèrgam. Una de les primeres referències històriques és de l'època d'Alexandre Magne. Quan aquest va morir, la ciutat i la seva àrea passà a un dels seus generals, concretament a Lisimac. a la mort d'aquest (281 a.C.), el comandant Fileter i els seus descendents es varen assentar en el poder, fins a l'últim rei de Pèrgam, en Atal III que al morir, l'any 133 a.C. deixà les seves terres a Roma, coincidint amb l'entrada dels romans a l'Àsia Menor, i l'inici de l'època romana en l'Anatòlia.

(Mapa extret de la guia Michelin Descubre Turquia)





L'acròpolis està al capdamunt d'un turó, dominant la vall del riu Selinus, inclinada cap al'oest i que baixa cap al sud a la manera de terrasses, fet que va obligar als grans a adaptar la seva arquitectura a l'orografia del terreny. La ciutat baixa està totalment enterrada i coberta per l'actual ciutat de Bergama.




Per pujar al capdamunt, agafarem un telefèric, que en una mica més de tres minuts ens deixarà, passant d'una alçada de 98 metres a 301 metres i recorrent 694 metres. Mentre pugem, podrem veure la ciutat mitja, que conserva bàsicament les muralles antigues del temps d'Atal I que governà entre el 241 a.C. i el 197 a.C. Cap a l'est, podem veure un gran llac format per una presa.





Ja estem en la ciutat superior, i passada la taquilla, el guia ens comença a explicar la història de la ciutat. Com passa en bona part dels jaciments, algunes de les seves peces més importants es troben en diferents museus, i no sempre del mateix pais. Això passa amb la peça més important que havia arribat a dia d'avui: l'Altar de Zeus que es troba en el Pergamonmuseum de Berlin. Descobert en 1871 per l'alemany Carl Humann, l'altar va ser transportat i reconstruït en Berlin en 1886, fruit d'un acord entre Alemanya i l'Imperi Otomà. També en el mateix museu, trobem el temenos, una portalada, del Temple d'Atenea.




Dels palaus reials d'Atal I (241-197 a.C.), Eumenes II (197-159 a.C.) i Atal II (159-138 a.C.) no en queda gairebé res. Eren palaus amb habitacions amb mosaics; cada un d'ells tenia la seva pròpia cisterna i magatzems.




Després de la biblioteca d'Alexandria, la de Pèrgam era la segona més important en l'Antigüetat, competint les dues en qualitat i número de volums. Atal I va ordenar la construcció de la biblioteca, amb l'objectiu de convertir la ciutat en el centre de la cultura helenística, i el seu fill Eumenes II qui la va agrandir. Els volums eren copiats en un material anomenat pergamí, que va ser inventat en aquesta ciutat. Després de l'incendi de la biblioteca d'Alexandria, l'any 47 a.C. durant una batalla entre Juli César i els egipcis, Marc Antoni, governador d'Orient, va regalar els volums de la biblioteca de Pèrgam a Cleopatra.


Arribem al Traianeum, tota ella de marbre blanc. Del pòrtic que recorria els seus tres costats, s'ha aixecat part de la columnata oriental, un elegant alineament que unia una balustrada d'estàtues. Podem veure les restes d'una estàtua amb un tors amb armaduram, ficat aqui de forma arbitrària; l'original es troba en el museu de Bergama.







En el centre, el Temple de Trajà que el seu fill Adrià ordenà aixcar en el segle II d.C., amb les seves columnes corínties d'un blanc immaculat.




La part de sota de la terrassa es pot passar, per un passadís que formen les bases del temple, format per cinc cambres adjacents en tres files que son sobreposades amb pedres tallades. En l'Edat Mitjana aquestes cambres van canviar el seu ús, utilitzant-se com a cisternes.




Entrem i baixem per les 78 escales del teatre. No és tant maco com d'altres que veurem però si que és un dels més espectaculars, per la seva pendent i la ubicació. Està situat a la vessant oest més inclinada de l'acròpoli i s'ha d'entrar per la terrassa de sota. Amb capacitat per a 10.000 persones, està organitzat en tres seccions separades per dos replans horitzontals.







Abaix, a mà dreta hi ha les restes d'un petit temple dedicat a Dionisi. Tirant a mà esquerra, tornem cap a l'entrada tranquilament, on farem camí cap l'Asklepion.





Entrada: inclós en el paquet turístic

Ves a l'Asklepion de Pèrgam
Tornar a Turquia
Tornar a Les regions de l'Egeu i del Mediterrani de Turquia

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.