Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal

Entrem en Euskadi, i concretament en la comarca de la Rioja Alavesa (Arabar Errioxa), per visitar una de les bodegues amb més renom de la zona i que disposa d'un hotel que és tota una obra d'art: Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal. Situada en Elciego (Eltziego en euskera), una petita localitat amb cases i palaus de pedra, encaramada a un turó on predomina l'església de Sant Andreu.


Marqués del Riscal ha creat la Ciutat del Vi, un complex format per l'antiga bodega de Marqués de Riscal, una de les més antigues de La Rioja, així com l'espectacular Hotel Marqués de Riscal de l'arquitecte canadenc Frank O. Gehry, un spa, un centre de reunions i convencions i restaurants.



Avui en dia l'hotel és un dels màxims atractius per apropar-se a aquesta bodega centenària i una de les etapes ineludibles per una ruta per La Rioja. Evidentment, si no ets client de l'hotel, no pots entrar en ell, però durant la visita es veu part del seu exterior.

Però abans d'aprofundir una mica més en l'hotel, anem per la bodega, origen d'aquest complex. El diplomàtic i periodista, Carmilo Hurtado de Amázaga, Marqués de Riscal de Alegre, va crear una nova bodega (el 1860) que, amb mètodes vanguardistes i l'implantació de la cultura i tecnologia del vi importats de Burdeus (centre de revolució vinícola d'aquell temps), abandona els mètodes tradicionals d'elaboració de la zona. Encarrega al seu amic, l'enginyer Ricardo Bellsolá, la construcció de la bodega, entre les vinyes i el poble de Elciego.


Avui en dia, està constituida per un conjunt d'edificis i bodegues derivats de la contínua ampliació de les seves instal·lacions. Així, la bodega, gira al voltant de la bodega original de 1860, destinada a la criança de vins en barrica, passant per la bodega de 1883, la bodega Vacada, la bodega Foso i per la bodega San Vicente.

La visita s'inicia des de la botiga, on es troben tots els vins i productes de l'empresa, a més d'una cafeteria. Les bodegues les visitem en ordre cronològic invers, i després d'un video de presentació, es comença per la bodega San Vicente, i per una gran sala on hi ha fotografies i maquetes que va fer Gehry per a la construcció de l'hotel. Des d'aquesta sala, podem veure els depòsits d'acer inoxidable, i la sala de control d'aquests depòsits.


Sala de control



Anem passant per les diverses sales i bodegues... després d'haver visitat dues bodegues més prèviament en aquest viatge, l'explicació de com es fa el vi et va sonant en el cap com si fos una cançó.


Fins que arribem a la primitiva i original bodega, on hi ha la catedral, o cementiri com es coneix en altres bodegues, on es conserva botelles de totes les anyades des de 1862, any en què sortiren els seus primers vins, algunes d'elles premiades en exposicions diverses.


En aquesta part de la visita, entre el munt de botelles antigues, ens expliquen com s'obren, ja que no serveix l'obridor habitual ja que el suro es trencaria. Per això, humitegen primer el coll de la botella i després amb unes pinces calentres, trenquen el coll de forma neta, pel contrast de temperatures.


Acabem la visita amb la tradicional cata de vins, en una sala al costat de la cafeteria i botiga del recinte.


L'Hotel Marqués de Riscal

L'any 2006 el rei Joan Carles I inaugurava aquest hotel, que forma part de la cadena hotelera Luxury Collection, dissenyat per Frank O. Gehry, arquitecte canadenc i autor entre altres obres del museu Guggenheim de Bilbao. Els responsables de la bodega demanaren a Gehry vuit anys enrere que fes un projecte per a ells. Segons el mateix arquitecte, el van convèncer amb el vi: va visitar la bodega, i en la catedral de la bodega, li van obrir especialment un vi de l'any del seu naixement, el 1929. Divertit, va dir "Està molt bona, i després de prendre unes quantes copes, vaig acceptar".

L'edifici és una composició de prismes rectilinis que suren sobre el sòl gràcies a tres grans columnes que suporten tota l'estructura. Tot està embolicat en cascades de titani, acolorit en rosa, or i plata que a la llum del dia reflecteix en les seves corbes les tonalitats vermelloses del vi negre, el daurat de la malla de les botelles i el platejat de la càpsula que cobreix el tap de suro de la botella de vi de Marqués de Riscal.


Cada planta és diferent i altament irregular, disminuint en dimensió a mida que es va pujant en vertical. L'altura de l'edfici, gràcies a les tres grans columnes que arranquen de nou metres per sota de l'accés a l'hotel, permet unes espectaculars vistes en totes les plantes, tant de les vinyes, com del poble.



Evidentment, l'edifici és espectacular i xoca en aquest entorn: et pot agradar o no, però no deixa a ningú indiferent.


Data visita: 19/05/2013 | Preu visita bodega: 10,25€ i si és la última visita del diumenge, hi ha un descompte del 25%

Tornar a: Uns dies per La Rioja

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.