Dominant les valls del Dordogne i de la Bouriane, s'alça el castell de Fénelon darrere de tres recintes emmurallats, conservant-se intacte tot el seu seu sistema defensiu, així com les teulades de pissarra. Les restes més antigues que queden avui en dia daten del segle XIII, encara que ja hi havia un castell des de l'any 1000. Després d'un domini càtar durant els segles XII i XIII, la fortalesa va jugar, com gairebé tots els altres castell que vam visitar de la zona, un paper estratègic durant la Guerra dels Cent Anys, sent assetjada moltes vegades.
Transformada en una elegant residència gòtica durant el segle XV, el castell va ser fortificat de nou durant les Guerres de Religió del segle XVI. Els darrers canvis més importants es van produir en el segle XVII amb una galeria de voltes que aguanta una terrassa que ofereix unes magnífiques vistes de la vall del Dordogne.
El castell, de propietat privada -pertany a la família Delautre- i que segueix habitable, posseeix una important col·lecció de mobles, objectes d'art i d'armes, d'una sorprenent diversitat que reflecteix la vida senyorial des de l'Edat Mitjana fins a l'època Napoleònica.
La part més senyorial està formada per una escala de doble volta, damunt de la qual hi ha una terrassa des d'on gaudeix d'unes vistes magnífiques de la vall.
En les sales superiors del castell -l'interior del qual està prohibit fer fotografies- destaquen el Saló Lluís XIV i el Gabinet de Curiositats.
El Saló Lluís XIV era una avantcambra on els visitants estaven a l'espera de ser rebuts. L'esplendor dels daurats i de les marqueteries precioses li confereix un caràcter de santuari. Com el nom del saló indica, el mobiliari que es presenta aquí es característic de l'estil Lluís XIV.
Al costat, tenim el Gabinet de Curiositats. Els primers gabinets d'estudi i de curiositats apareixen a finals del segle XVI en la Itàlia del Nord sota el nom de studioli. Es van popularitzar en tota Europa i en nombroses residències en el segle XVII disposaven d'una habitació, freqüentment de petites dimensions, envaïdes per multitud d'objectes preciosos o vulgars, deguts tant a la invenció humana com a la fantasia de la naturalesa. Una veritable mitologia envoltava a alguns d'aquests objectes i no faltaven els inventaris de dents de gegants, banyes de tricorni, cues de sirenes... La cultura de la curiositat, que abastava a totes les branques del coneixement (història, etnologia, art, mineralogia...) desapareix en el segle XVIII amb el progrés de les ciències i queda substituït per l'esperit enciclopèdic amb tot el seu vigor.
En les sales inferiors trobem la capella, la sala d'armes i les cuines.
La capella va ser construïda en el segle XVIII i reformada en el segle XVII, es troba en una de les quatre torres defensives del castell, l'absis del qual segueix la forma.
En l'Edat Mitjana, cada senyor armava amb tota llibertat el seu castell, segons les seves finances i el seu afany de seguretat. Però, si depenia d'un altre senyor, més poderós, anomenat senyor feudal, aquest últim ho podia imposar. Les armes s'ordenaven en armers, cofres o armaris, situats en una habitació segura i protegits contra la humitat. Es mantenia la seva integritat mitjançant inventaris detallats. Amb tota seguretat, aquest és l'origen de les sales d'armes, gabinets d'armes o armeries, segons el seu volum i la seva època. En els segles XVI, XVII i XVIII, per tradició, ideal cavalleresc i gust personal, els senyors van continuar amb la tradició de tenir col·leccions d'armes i armadures i es col·leccionen més per les seves qualitats tècniques o estètiques que pel seu aspecte utilitari.
| Château de Fénelon 24370 Sainte-Mondane, France | Preu entrada 2015: 9,00€ | http://www.chateau-fenelon.fr/ | Visita per lliure | Parking gratuït |
Anar a: El Perigord
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.