A pocs quilòmetres de Montignac, en una vall envoltada de boscos, s'erigeix el poble de Saint-Amand-de-Coly, que està dins de la categoria dels Plus Beaux Villages de França, presidida per l'església fortificada més maca del Périgord, amb una torre-campanar de 30 metres d'altura i una volta d'arc que emmarca la porta d'entrada al recinte.
Els seus orígens es remunten al segle VI quan l'ermità Amand va evangelitzar la regió. Més tard, es va fundar un monestir, les primeres notícies del qual van quedar recollides en escrits de l'abat Oliba, fundador del monestir de Montserrat i abat de Ripoll i de Sant Miquel de Cuixà, quan recorria la zona per a descriure amb detall les cerimònies que tenien lloc en diverses esglésies i monestirs.
En el segle XII, Guillem, el primer abat conegut, va començar la construcció d'aquest impressionant edifici. Les muralles i els múltiples llocs de defensa donen una idea del poder de l'abadia que regnava sobre extensos territoris. Els conflictes amb els senyors veïns i les guerres van conduir als religiosos a construir l'abadia com una fortalesa per a la seva defensa.
Després de segles de prosperitat, l'abadia va conèixer una certa decadència i l'església encara porta les empremtes de la Guerra dels Cent Anys, de les Guerres de Religió i dels saquejos. El segle XVIII va suposar la fi del poder de l'abadia. Un sacerdot va substituir als monjos, i va viure en la rectoria que avui en dia és l'Ajuntament.
Donant una volta pel petit poble, lliure de vehicles, ens podem trobar amb...
El vell hospital va ser construït a partir del 1381 amb la funció d'acollir als pelegrins, als pobres i als malalts. El recinte actual daten del segle XVII, com testimonia la data de 1627 visible en una llinda. Els cellers són les úniques parts que es conserven del segle XIV.
Aquesta casa romànica podia haver sigut un graner o la casa d'un canonge. Algunes de les seves decoracions van ser probablement recuperades de l'abadia quan va perdre la seva importància. El nivell del terra era 1,50m més profund del que és avui en dia.
Anar a: El Perigord
0 comentaris :
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.