Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Dins del terme municipal de Salignac, es troba els Jardins de la Mansió d'Eyrignac (Les jardins du Manoir d'Eyrignac), un dels jardins més bells de tota França i amb millors exemples de l'art topiària, una pràctica de jardineria que consisteix a donar formes artístiques a les plantes mitjançant l'esporga. D'estil francès, des de vint-i-dues generacions pertany a la mateixa família i van ser traçats en el segle XVIII i després transformats en el segle XIX en un parc d'estil anglès, abans de tenir el seu estil original de nou en el segle XX.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Els jardins que formen part del Manoir d'Eyrignac es divideixen en set, cadascú d'ells diferents:

Les escultures vegetals | En diversos paratges dels jardins, com en el Passeig dels Carpinus o dels Gerros, ens trobarem amb una col·lecció d'art topiària podats amb les formes geomètriques més diverses i de diversos volums i perspectives: espirals, esfèriques...

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

La pagoda xina | A l'ombra de roures vells, ens trobem amb aquesta pagoda oriental, testimoni de la moda del segle XVIII francès del gust per l'oriental. Aquest segle va ser el període gloriós de la Companyia Francesa de les Índies Orientals i de la Xina, que va importar l'estil xines, tant a les llars franceses com en el seus jardins.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

La casa pairal d'Artabán, l'Estany i les portes de teix | En el cor dels jardins, es troba la casa pairal del segle XVII de la família i dels seus ancestres. Antoine de Costes de la Calprenède (1605-1689), Conseller del Tribunal de Sarlat, que va ser anomenat Primer Consol i protector de la ciutat durant els assalts que van enfrontar a les tropes de Lluís II de Borbón-Condé amb el poder reial, va edificar en 1653 la casa sobre les restes d'un antic palauet. El seu cosí, Gauthier (1610-1663) va ser en la seva època un famós escriptor de sagues de novel·les, sent Artabán, un dels seus personatges més reconeguts.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Davant de la casa, a cada costat del pati, es troben dos pavellons. El primer és el colomar, que en aquella època era un signe extern de la noblesa, i l'altra és la capella romànica, en la qual tots els membres de la família han estat batejats aquí.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Un gran estany, anomenat el mirall i que anteriorment va servir com a viver de peixos, ens fa recordar les influències italianes en els jardins, en particular per la presència de xiprers, les obertures en les portes de teix i en els gerros italians.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

El Jardí Francès | Elegant i refinat, aquest jardí forma un quadre monocromàtic de tanques de boix en forma d'encaix, que amenitzen el groc, el blanc i el pàl·lid blau de les flors de temporada. En un parterre pla com un quadre, enfront de la casa pairal, els boixos tallats en forma d'esferes i arabescs reprodueixen un dibuix geomètric simètric amb una àmplia perspectiva de tanques en piràmide com a punt de fuga.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

L'hort i el jardí de flors | Més oberts al paisatge dels voltants que els mateixos jardins, són uns nous espais que aporten una dimensió campestre als arquitectònics jardins. En l'hort es poden trobar cols, tomàquets, julivert, fesols, carabasses, bledes, entre altres productes.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

El Jardí de les Fonts i les Praderes de flors | Aquest jardí vol transmetre a la vegada la poesia natural d'aquests llocs i l'esperit estructurat del Jardí Francès, dins d'una atmosfera bucòlica. Tres fonts ens trobem dins de l'espai, amb una multitud de flors multicolors que despleguen un autèntic festival de colorit, amb un conjunt d'arbres fruitals.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

El Jardí Blanc | Aquí trobem un magnífic roserar amb una subtil combinació de parterres de teixos tallats, roses blanques i altres plantes.

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac

Com a colofó, els jocs dels dolls de les fonts, salpicades de granotes de bronze i de peces de ceràmica donen importància a un altre recurs d'Eyrignac, l'aigua. Mitjançant fonts, estanys, deus o canelles, l'aigua és com l'etern fil conductor del lloc, doncs brolla sense parar, tant en la seva terra com en el seu nom. No en va, Eyrignac significa en occità "el lloc on brolla l'aigua".

Els Jardins de la Mansió d'Eyrignac


| 24590 Salignac-Eyvigues, França | Preu entrada 2015: 12,50€ | http://www.eyrignac.com | Visita per lliure | Parking gratuït |

Anar a: El Perigord

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.