Dublin (V). La Guinness Storehouse

Després de sortir de Kilmanhaim Gaol, tornem pel mateix camí cap al centre, per a dirigir-nos a una de visites més populars a fer a Dublin. Es tracta del Guinness Storehouse (DP), construït en 1904 per usar-se com a magatzem de fermentació de la cervesa Guinesss, fins el 1988. L'any 2000, s'obrí al públic per a ensenyar el que avui ens ofereix: una atracció turística amb 7 plantes dedicades a la història i fabricació de la Guinness, la famosa cervesa negra. Situada en el cor de la fàbrica de cervesa de St. James's Gate, aqui descobrirem el procés que es segueix per a la fabricació de cada pinta.

Breu història de la fàbrica

Fundada per Arthur Guinness en 1759, St James's Gate és el centre on s'elaboren milions de litres de Guinness a l'any. El 31 de desembre del 1759, un jove Arthur Guinness va firmar un contracte d'arrendament d'una antiga fàbrica de cervesa, en ruïnes i mal equipada, situada en una petita franja de terra al voltant de James Street. En aquest contracte s'estipulava un contracte d'arrendament de la propietat per un període de 9000 anys, amb una renda mensual de 45 lliures.

Aqui es va a començar a elaborar una cervesa relativament nova a Irlanda que contenia ordi torrat que li donava un color fosc característic. Aquest beuratge es coneixia com a porter, anomenat així per la seva popularitat entre els portadors i estibadors de Covent Garden i Billinsgate de Londres. Arthur Guinness va haver de triar entre la porter o la tradicional cervesa irlandesa ale. Va apostar per a fabricar porter, fent front a les fàbriques angleses, i aconseguint enderrocar-les.





Tots els voltants del museu pertanyen a Guinness, amb multitut de magatzems, edificis i la casa on va viure Arthur Guinness...








Planta G: atri de benvinguda i ingredients

Després d'obtenir les entrades, i pujant per unes escales mecàniques obtenim, previ dipòsit del DNI, una audioguia en espanyol per anar entenent les diverses exposicions que trobarem en cadascuna de les plantes de l'edifici. A l'inici de la visita, veiem a terra, una còpia del contracte d'arrendament de la cerveseria de St. James's Gate, que hem explicat anteriorment.


Alçant la vista, podem veure que estem en el fons de la pinta més gran de cervesa. La zona central està dissenyat amb la forma del típic got de la Guinness i al voltant a ell, hi ha les diferentes plantes del museu.





Avançant cap a l'interior del magatzem es pot contemplar una exposició sobre els quatre ingredients naturals que componen la cervesa: aigua, llúpol, ordi i llevat. Se'ns explica que hi ha un cinquè ingredient, l'Arthur Guinness.




Planta 1: procés de fabricació de la cervesa, toneleria i transport

S'explica pas a pas de la fabricació de la cervesa: l'ordi es malteja, es torra, es remou, es mescla amb aigua calenta i es tritura. Després, el liquid es filtra i es fica a bullir amb el llúpol. Posteriorment, s'afegeix el llevat i comença la fermentació. La cervesa es clarifica, es deixa madurar i es prepara per a provedir a l'envasat.


Después passem al laboratori de degustació, on podrem provar un tastet de la Guinness...

Posteriorment, ve la exhibició de botería i descobrirem l'antic art de la fabricació de botes. Els boters eren els artesans més avesats de tots que treballaven a la cerveseria. Filmat en cel.luloide, el mestre boter Dick Flanagan mostra com s'elaboraven les botes de fusta utilitzats per transportar la cervesa a tots els racons del globus.




En la mateixa planta, també podem observar els mitjans utilitzats per a transportar la Guiness durant aquest temps, com quan les botes eren transportades riu amunt amb vaixell.





Planta 2: Història de la publicitat de Guinness

La segona planta convida a un recorregut per les campanyes publicitàries de Guinness al llarg de la història. Una de les campanyes més cridaneres va ser la realitzada el 1916 en què es van llançar milers d'ampolles amb els seus respectius missatges al mar. Desenes d'anys després, les ampolles continuaven apareixent per sorpresa dels que les trobaven.





També veiem el símbol de la Guinness: l'arpa. També és l'emblema d'Irlanda, però quan el govern irlandés va voler-la usar, no va poder degut a que estava enregistrada per Guinness. La solució va ser invertir l'arpa.






Coneixerem també l'origen del llibre Guinness dels records, que va tenir els seus inicis en una petita disputa sobre quin ocell volava més ràpid.





Planta 3: Drink IG / El patrocini i la vida en la fàbrica de cervesa

Mitjançant diferents jocs interactius, es pot coneixer els efectes i comprovar com respon el nostre cos al consum de l'alcohol. També podem veure algun dels aconteixements esportius i musicals que patrocina Guinness. I podem descobrir el treball en la fàbrica de cervesa mitjançant una exposició de pantalles tàctils.



Planta 4: Guinness 250 / Aprendre a tirar la teva pròpia pinta

Aquesta planta està dividida entre l'exposició Guinness 250, on podem veure les dates més representatives de la història de la Guinness i del món des de 1759. En un mapa podem veure els llocs on es fabrica i consumeix la cervesa Guinness. La planta també disposa d'un bar on es pot tirar la seva pròpia pinta de Guinness.



Planta 5: Campanya publicitària Gilroy / Brewery Bar i Source Bar


En un racó, hi ha una galeria on s'explica com es va crear determinades campanyes publicitàries de John Gilroy, entre 1930 i 1960. També disposa d'un bar i un restaurant on poder menjar i beure.




Planta 7: Gravity Bar


De la cinquena planta passem al punt més alt del museu de la Guinness, on podem gaudir d'unes vistes de 360º del voltant, veure tot el complexe cerveser i part de la ciutat, i gaudir d'una Guinness gratuita.




El problema d'aqui es que pots trobar-te molta gent i no poder seure al costat dels finestrals i gaudir de les vistes.





Des d'aqui, podem veure la fàbrica de cervesa St. James's Gate, que ocupa 26Ha de la zona sud de Dublin.




Una torre alta de maó amb una cúpula puntiaguda de color verd és la torre de St. Patrick. Construïda al voltant del 1805, es tracta d'un vell molí de vent que ja ha perdut les seves aspes. Al cim, es troba la estàtua de St. Patrick.






Després de prendre la pinta, baixem a un dels stands per fer un mos lleuger i agafar forces per la tarda. En la primera planta també hi ha la botiga oficial de la marca, amb centenars de productes i souvenirs...


(DP) Entrada gratuita amb la Dublin Pass


** Més entrades de Dublin en:
Dublin (I): cap a la capital d'Irlanda
Dublin (II): primeres hores per la ciutat
Dublin (III): la ciutat medieval
Dublin (IV): voltants del riu Liffey i Kilmainham Gaol
Dublin (VI): L'Old Jameson Distillery
Dublin (VII): El castell de Dublin

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.