Portugal. Lisboa (II)

El barri de Baixa és com una quadrícula, i està ubicada en la part baixa de Lisboa, entre el Rossio i la plaça del Comerç, a la riba del riu Tejo. Es resultat de la reconstrucció que va seguir al terratrèmol de l'any 1755, dissenyada pel Marqués de Pombal.

Començem el segon dia (8 de gener) per la Praça Dom Pedro IV (o Rossio), la plaça principal de la ciutat amb les fonts de Paris (1890), la estàtua del rei que dóna nom a la mateixa i el Teatre Nacional D. Maria II.




Baixant pel carrer peatonal de la Rua Augusta, aquesta acaba en un gran arc de triomf (1875) mitjançant el qual s'entra a la Praça do Comércio, rodejada per diferents ministeris. Al mig, la estàtua eqüestre del rei Jose I, el qual va encomanar a Combal la reconstrucció de la ciutat, després de l'esmentat terratremol. Per les festes nedalenques, fiquen un inmens arbre de Nadal, visible des de diferents llocs, i il·luminat per les nits, amb diferents jocs de llums.

Pujem per la Rua Aurea, cap a l'Elevador de Santa Justa (1901), una torre de ferro de 32m que fa les funcions d'ascensor i que connecta amb el Barri Alto. Els planols van ser dissenyats per un deixeble d'Eiffel. Al capdamunt hi ha una cafeteria, amb una vista magnífica. Al sortir, ens trobem amb la Igreja do Carmo, unes ruïnes sense sostre, pel terratremol, i que avui en dia és un museu arqueològic.

Llavors, ens perdem entre els barris del Chiado i el Barrio Alto... passant per la praça de Luis de Camoes, un important poeta portugués enterrat en el Monestir dels Jerònims.


Seguint per la Rua do Combro, hi ha l'Elevador de Bica, un funicular de l'any 1892. Durant el trajecte, es passa per una sèrie de cases velles, alguna d'elles que daten del segle XVII. Des d'abaix, agafem un tranvia per anar cap al Barri de la Estrela, on trobem el Jardim da Estrela i una basílica feta contruïr per la reina Maria I.



Tornant cap al Barrio Alto, ens plantem davant del Palacio da Assembleia Nacional de Sao Bento, que alberga la Cambra de Diputats.

Després de dinar, ens anem cap al Parque Eduardo VII, per baixar per l'Avinguda Libertade i tornar al punt inicial del dia, el Rossio. Al bell mig, la Praça Marques de Pombal, presidida pel monument d'aquest reformador de la ciutat.


Baixant pel boulevard de més d'un km que forma l'Avinguda Libertade, hi ha l'Elevador do Lavra, un funicular de l'any 1884, que escala el turó de Santana. No estava en funcionament en aquesta època. Abans d'arribar al Rossio, hi ha la Praça dos Restauradores, on hi ha un obelisc que conmemora la restauració de l'imperi portugués després de 60 anys de dominació espanyola.

1 comentari :

  1. Un blog muy chulo.
    Gracias por tu enlace.
    Trataré de ir leyendo el tuyo poco a poco.
    un sld.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.