El centre històric de Vic

Una ruta de dos dies ens portarà a visitar les viles de Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Besalú i el monestir de Sant Pere de Ribes. Cada un d'aquests llocs, es mereix més temps del que vam dedicar per a visitar-les.

(05/08/2003) Vic, capital de la comarca d'Osona, ofereix un conjunt medieval destacat i gran quantitat d'edificis d'arquitectura modernista. Realitzem una breu ruta pel centre de la ciutat, partint del Mercadal, amb arcades ben diferenciades i edificis com la casa modernista Comella, la casa barroca Tolosa, entre altres.

D'aqui ens podem anar perdent pels seus carrers, trobant entre altres coses, pel camí:

Temple romà, del segle II, conservat molt bé. Va ser redescubert l'any 1882 al derribar-se el Castell dels Montcada, erigit a finals del segle XI, formant part del pati del castell. Disposa de vàries columnes amb capitells corintis, construït sobre un podium al qual s'accedeix per unes escales situades en la seva façana central.

En un dels antic i principal portal de la muralla, s'estén el Pont de Queralt (segle XI), d'estil romànic, que marca l'antic camí a Barcelona. Durant el segle XIV, el rei Pere III ordenà construir, per raons de defensa, les muralles que porten el seu nom. Envoltaven tot el centre històric, constaven de 40 torres i de 7 portals. En resta una bona part de muralla a la rambla dels Montcada.

Ramon de Terrades fundà l'Hospital de la Santa Creu l'any 1348. La façana d'estil renaixentista, disposa a l'angle esquerra un antic campanar, que era on hi havia la capella inicial de la Santa Creu. Apart de lo esmentat, podem destacar la Catedral, el Palau Episcopal i diferentes esglésies i cases senyorials.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.