Potsdam (II): el centre històric i Der Neuer Garten

El centre històric

La Brandenburg Tor (Porta de Brandenburg) ens dóna la benvinguda al centre de la ciutat. Construïda l'any 1770, per ordre de Frederic el Gran per a celebrar la victòria de la Guerra dels set anys, es va prendre com a referència l'Arc de Constantí de Roma. La porta dóna accés al carrer Brandenburger on es troben nombrossos comerços i paissatges en vells patis interiors.

Aprop, hi ha el Holländische Viertel, el barri holandès, que data de mitjans del segle XVIII, i que està formada per unes 130 cases de maons amb frontos lleugerament arquejats, construïts típicament en estil holandès. Va ser iniciativa del rei Frederic Guillem I per tal d'atreure a artesans holandesos.


La Nauen Tor (1755), Porta Nova en alemany, és un altra de les portes que es conserven de la ciutat. Obra de Johann Gottfried Büring, segons un esbós de Frederic II. Una via de tramvia traspassa la porta.


Passant per la porta i cap al nord hi ha la colònia rusa Alexandrowka, un conjunt de cases de fusta, de troncs blockhaus, construïdes entre els anys 1826-27, en les quals s'allotjaren els membres d'un cor de soldats russos durant les guerres napoleòniques. En l'anomenada casa dos, es va instal·lar des de l'any 2005, el Museu Alexandrowka, que dóna a coneixer la història d'aquesta colònia. Al nord de la colònia, sobre un pujol, es trova la capella Alexander-Newski, pintada de rosa i blanc, coronada amb la característica cúpula dels temples ortodoxes.



Der Neuer Garten

Seguim tirant cap al nord, i entrem en el Neuer Garten, el Parc Nou, un parc de menors dimensions, que va ser encarregat pel rei Frederic Guillem II, enclavat entre els llacs Heiliger i el Jungfernsee, després de l'any 1787, sent el primer parc paissatjístic anglès dels reis prussians.

Primer visitem el Belverede de Pfingstberg (1847-63). Construït com a un palau amb vistes, d'acord amb dibuixos dissenyats per Frederic Guillem IV. De notable influència italiana, es va començar a construïr l'any 1847, preveient fer una gran finca palatina amb vistes, escales al cel obert i fonts d'aigua. S'acabà l'any 1863, de forma significament menor, i després de la II Guerra Mundial, va caure en molt mal estat. Avui en dia, gran part d'ell està restaurat, podent-se visitar pel preu de 3,5€. Així, es pot admirar les dues torres besones i tindre una panoràmica de tot Potsdam: el parc Sanssouci, el parc Babelsberg i les seves edificacions, els diferents llacs que rodejen la ciutat... També es ben visible la Fernsehturm de Berlín.





Ens adentrem més en aquest parc i visitem per fora el Schloss Cecilienhof (1913-17), l'últim palau construït per la dinastia Hohenzollern, per ordres del kaiser Guillem II, destinat al príncep hereu Guillem i la princesa Cecília. L'arquitecte Paul Schultze-Naumburg, emulà l'estil tudor anglès, en sintonia amb el seu entorn mitjançant l'ús de materials tradicionals com la fusta i el maó.

El lloc es va fer famòs arrel de la celebració de la Conferència de Potsdam, del 17 de juliol al 2 d'agost de l'any 1945, entre els caps de govern de les potències aliades guanyadores de la guerra: en Truman, per part dels Estats Units, en Churchill, de Gran Bretanya, i en Stalin, per part de la Unió Soviètica. Si s’entra es poden veure la sala de conferències i les sales d'estudi i recepció de les diferentes delegacions. Avui en dia, es pot hospedar en ell, degut a què és un hotel de luxe.

Seguim per la vora del llac Heiliger, i al fons veiem el Marmorpalais (1787-93), el Palau de Marbre, construït com a residència d'estiu pel rei Frederic Guillem II, i que s'estava restaurant o fent-se obres de conservació. Anem rodejant el llac per a anar al parc Babelsberg.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.