Nord d'Espanya (III): Santillana del Mar

A uns 30km, es troba dos dels més preuats tresors de la regió càntabra: les coves d'Altamira i Santillana del Mar, un petit poble d'uns 4.000 habitants, amb un important conjunt històric-artístic dels segles XIV al XVIII, que s'ha de visitar a peu, havent de deixar el cotxe als voltants.

La visita es sol iniciar des del carrer de Santo Domingo, que es bifurca en forma de Y: un carrer ens portarà a la Plaza Mayor i l'altra a la Colegiata, al final del mateix. En la cruilla de Santo Domingo, es pot veure a mà esquerra el Palacio de Peredo, del segle XVIII i davant la Casa de los Villa.

Passem per la Plaza Mayor on es troben l'Ajuntament (a la part esquerra de la foto), d'estil palauesc amb una planta quadrada de dos pisos, i la Torre de Don Borja, edificada el segle XV i ampliada el segle següent i que s'usa actualment com a centre cultural.

Fins arribar a la Colegiata, es passen per diferentes cases senyorials: la de Leonor de Vega (mare del primer marqués de Santillana), dels Villa (o dels Hombrones), dels Quevedo, dels Cossio i l'antiga Casa dels Abats.


Al final dels dos carrers principals trobem la Colegiata de Santa Juliana, d'estil romànica i erigida en gran part a mitjans del segle XII. Té una planta basilical amb tres naus, i destaca el seu claustre amb els seus quaranta-dos capitells romànics.

Abans era un monestir, i la seva construcció segueix el model que s'anomena Fromista i del romànic internacional que ve donat pel Camí de Santiago. En el centre del creuer es troba el sepulcre de Santa Juliana, martiritzada en l'Asia Menor a causa de les persecucions encomanades per l'emperador Dioclecià a finals del segle III.




Al costat, en la Plaza de las Arenas, trobem el Palacio de Velarde, d'estil renaixentista, edificada per Alonso de Velarde a mitjans del segle XVI.




L'altre pol d'atracció, com s'ha comentat abans, són les coves d'Altamira, que varen ser descobertes casualment l'any 1879 per Marcelino Sanz de Sautuola. Daten del Paleolític superior, fa uns 15.000 anys, i té una longitut d'uns 270m de llarg. En la estança principal, coneguda com la Capilla Sixtina de l'art quaternari, estan representats en el sostre centenars d'animals i signes, destacant els 21 bisonts en diferentes actituts. La entrada estava limitada prèvia reserva de molts mesos i actualment es troba tancat per raons d'investigació.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.