Nord d'Espanya (IV): Comillas

A uns 48km de Santander, en una costa accidentada, es troba el poble de Comillas, en el qual estan censats uns 2.500 habitants. Amb els emigrants retornats d'Amèrica i el modernisme català la transformaren durant el segle XIX. Durant la Edat Mitjana, Comillas està sota la influència dels Marquesos de Santillana. A finals del segle XIX, Don Antonio López López, després d'emigar a Amèrica i fondar diferentes empreses a Barcelona, comença a invertir en Comillas. El rei Alfons XII li dóna el títol de Marquès de Comillas, per les seves aportacions a la guerra de Cuba. El rei, inclús ve a veranejar a la villa, invitat pel Marquès, fet que comporta la afluència de nobles i rics s'assentin en la comarca.

Donem una passejada pel poble, i el que visitem primer és la Universitat Pontifícia (1883-92), promoguda pel primer i segon Marques de Santillana. Va ser construïda per Joan Martorell, en estil gòtic-mudejar i decorada per Lluís Doménech i Montaner. Destinada inicialment com a seminari catòlic per la formació de candidats al sacerdoci, actualment es destina a actes culturals i cursos d'estiu.

Després anem a veure el Capricho de Gaudí, una residència d'estiu construïda l'any 1883 per encàrrec d'un parent del Marqués de Comillas dirigida per l'arquitecte Cascante Colom segons els plànols d'Antoni Gaudí.


La residència consta d'un semisoterrani, un pis i unes golfes, amb una torre lateral que resalta per la seva verticalitat en un conjunt marcadament horitzontal. Es una de les tres obres del geni català que es conserven fora de Catalunya. Les altres dues són la Casa de los Botines en León i el Palau Episcopal d'Astorga.

També veiem, però de lluny, el Palau de Sobrellano, d'estil neogòtic i obra de Joan Martorell. Va ser construït també per ordres del Marquès de Comillas, sobre la seva antiga casa.

Més informació d'aquest poble, la podem trobar en http://www.comillas.es/

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.