Nord d'Espanya (V): Covadonga

La següent etapa del viatge ens endinsa al Principat d'Astúries. Passem per la població de Cangas de Onís, on veiem el seu pont romà, conegut també com Puente Vieyu o Puentón. El pont que es conserva es de la Edat Mitjana, que va ser construït sobre les restes d'un antic pont romà. Està format per cinc arcs, i en el centre del seu arc central hi ha penjada la Creu de la Victòria.

Aquesta població és la porta d'entrada al Parc nacional dels Pics d'Europa, i dins d'ell, es troba Covadonga: una parroquia del concejo de Canga de Onís, que disposa del conjunt monumental més visitat del Principat. Es un santuari dedicat a La Santina (Verge de Covadonga) i conmemoratiu de la Batalla de Covadonga (que enfrontà l'any 722 l'exèrcit musulmà amb el de Don Pelayo i que es considera l'arrancada de la Reconquista).

Aqui tenim el santuari catòlic de la Santa Cueva, una gruta que es troba al costat del Monte Auseva. Aqui es realitza l'adoració a la Santina i es on està enterrat Don Pelayo, el primer rei d'Astúries. La primera construcció data de temps d'Alfons I, el Catòlic (també enterrat aqui), el qual per a conmemorar la victòria sobre els musulmans, mana construir una capella dedicada a la Verge Maria. La Cova estava recoberta de fusta i l'any 1777 un incendi destrueix la talla original. L'actual talla data del segle XVI, va ser donada per la Catedral d'Oviedo, i es de fusta policromada, que sosté a Xesús i una rosa d'or.


Ben aprop, hi ha la Basílica de Santa María la Real de Covadonga (1877-1901), ideada per Roberto Frassinelli, d'estil neorromànic construïda integrament en pedra calcària rosa. A causa de l'incendi abans comentat, es decideix aixecar un nou temple. La basílica està ubicada sobre una gran terrassa. En l'esplenada es troba també el Monestir de Sant Pere, que es creu que va ser fondat per Alfons I.

A 12km, per una carretera serpentejant, amb desnivells que arriben al 21%, s'arriva als Llacs de Covadonga: el d'Enol, a 1070m, el de la Ercina, a 1108m. Abans també hi havia permanentment el de Bricial. Avui en dia, en funció de les plujes i nevades, pot apareixer o no. La pujada es ben coneguda, per la seva inclussió en finals d'etapa en moltes edicions de la Vuelta Ciclista a España.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.