Budapest (I): Pest

El dia 9, un autocar ens trasl·lada des de Praga cap a Budapest, arribant a mitja tarda, després d'una aturada prèvia per dinar en la ciutat de Bratislava, capital de la República Eslovaca, i que formava part de Txecoslovàquia.

Budapest és resultat de la reunificació, l'any 1873, de les ciutats de Buda i Obuda, en el costat esquerre o oest del Danubi, i Pest, al costat dret. La població abarca a una cinquena part de tot el pais.

Els seus origens es remonta a la època romana, quan la ciutat romana d'Aquincum es va fondar sobre un antic campament celta, proper a Obuda. Durant tots aquests anys, la zona ha sigut dominada pels barbars, els magiars (durant aquesta època es va fondar Hongria, al voltant de l'any 1000 amb el coronament del primer rei: Esteve I), la invasió mongola, la ocupació turca, el període de els Guerres Mundials del segle XX i la posterior influència comunista rusa.

Començem la visita per Pest, dominada per amplis bulevards, sobre un terreny pla. L'aparença actual es deu als canvis ocasionats des del 1840, quan la ciutat es convertí en focus cultural inspirat en la resistència contra els austríacs, construïnt-se edificis nous, el Parlament, nous ponts sobre el Danubi... La vida política i mercantil de la capital la trobem sobre aquest lloc.

Estem en la Hosök Tere (Plaça dels Herois) on al mig hi ha la milenària columna de 36m d'alçada amb l'arcàngel Sant Gabriel. Al voltant, set figures eqüestres representen als caps de les set tribus magiars que varen invadre el pais l'any 896. En les columnes, personatges importants de la història hongara (entre ells, el del rei Esteve I) i a sota un relleu amb alguna de les escenes que el varen caracteritzar.


Després anem cap a la Szent István Bazilika (Església de Sant Esteve), un edifici neorenaixentista (1851-1905). Pot allotjar un gran nombre de fidels, més de 8000, el que dóna idea del seu gran tamany (l'església més gran de la ciutat). Destaca per la seva decoració, utilitzant-se més de 55 diferents tipus de marbre i el seu Tresor. Conserva la relíquia més important dels hongars: un braç momificat del primer rei hongar i que dóna nom a la basílica: Esteve I.


Un dels edificis més coneguts i importants és el Orsághaz (El Parlament), al costat mateix del Danubi, i construït durant els anys 1885-1904, segons els dissenys de Imre Steindl.

L'alçada de la cúpula és de 96 metres, en record de la fundació del reine Magiar l'any 896. Té 265m de llargària i 123m d'amplada. Als dos costats de la escala exterior hi ha dues estàtues de lleons. Les columnes estan fetes de granit de 6 metres d'alçada, pesant cada una d'elles 4 tones. Es molt semblant en l'aparença al parlament de Westminter de Londres, i en el moment d'acabar-se, va ser el més gran i impresionant de tots els parlaments del món.

L'interior està decorat amb marbre i or. Amb la seva estructura simètrica, serveix per allotjar un parlament bicameral. L'ala nord està presidida per les oficines del Primer Ministre, mentre que l'ala sud està les del President de la República.

Les 88 estàtues que dominen la façana que dóna al Danubi, representen als governants hongars des dels set conqueridors magiars fins a Ferran V, que morí l'any 1848. Del costat de la plaça Kossuth, i accés principal al Parlament, hi ha els prínceps transilvans i diferents caps més.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.