Praga (I): Stare Mesto

Praga és una de les capitals més fascinants d'Europa i un dels llocs on segurament t'agradarà retornar, al cap d'un temps. Els origens de la ciutat daten de finals del segle IX quan es construí el Castell de Praga. Aviat passà a ser la seu dels reis de Bohemia. Durant el segle XIV, amb Carles IV, la ciutat va prendre un bon impuls amb la construcció de Nové Mesto (la Nova Ciutat). Sota la dinastia dels Habsburg, va ser part de l'imperi austro-hongar, fins que el 1919, es proclama la independència de Txecoslovàquia fins l'any 1993, quan neix la República Txeca.

Començem a coneixer la ciutat per Stare Mesto (la Ciutat Vella), envoltat d'un ambient medieval amb edificis barrocs, esglésies, carrers de pedres...

El Staroměstská Radnice (Ajuntament Vell) és un edifici d'origen gòtic, seu de l'administració ciutadana des del segle XIV. Engloba vàries cases (la Casa del mercader Volflin, la Casa del Gall...), que es van afegir en el curs del temps.



Destaca el seu rellotge astronòmic, del segle XV. Apart de la hora, marca també els mesos, les estacions de l'any, els signes zodiacals, el curs del sol i els sants del calendari cristià.

Quan dóna la hora, la mort representada per un esquelet toca una campana abans de donar pas als dotze apòstols. Diferents automàtes, també intervenen, en funció de la hora que sigui.

Al costat mateix, tenim la Staroměstská Náměstí (Plaça de la Ciutat Vella). Va ser un pròsper mercat a partir del segle XII, on nombrossos comerciants de tota Europa hi acudien. També era escenari de les execucions públiques. Avui, al mig de la plaça, hi ha un monument (1915) en memòria de Jan Hus, pare del protestantisme txec.


Des de la plaça, es pot veure l'església de Týn, que s'apunta sobre la mateixa, monumental, sobre uns edificis més baixos. D'inspiració gòtica, té un interior barroc. Consagrada l'any 1385, durant una cerimònia confliciva, durant la qual varen ser executats heretges. Les dues torres, assimètriques i en forma d'agulla, representen la dualitat entre el costat femení i masculí de l'univers.

1 comentari :

  1. Impresionante tu blog.
    Cuantos viajes .
    te envidio.
    Gracias por tu enlace.
    Te agrego a mi blog.
    Un sld.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.