Praga (II): Josefov

Al nord de Stare Mesto, es troba Josefov (el barri jueu). Ja des del segle XIII, va ser un gueto on els jueus havien de viure separats de la resta de la gent. A mitjans del segle XIX, s'acabà la discriminació i amb la caiguda de les seves muralles, el barri va ser un districte més de la ciutat. L'holocaust nazi va provocar la gairebé desaparició de la comunitat, i gràcies a que van decidir conservar aquesta zona, com un museu de la raça jueva extingida, gran part dels seus tresors i mobiliari s'ha conservat.

En l'actualitat, és el complexe més gran de monuments històrics jueus de tota Europa, amb vàries sinagoges, l'ajuntament i l'antic cementiri jueus. L'antic ajuntament, de l'any 1763, és un edifici barroc que destaca pel color verd del seu campanari. En un dels seus costats, es pot veure un rellotge, on les seves agulles es mouen en sentit contrari, tal com es llegeix en la escriptura hebrea.

Aprop, trobem les sinagoges que tanquen un espai en forma de "L" majúscula, que és l'antic cementiri, on s'acumulen milers de tombes. Des de 1478, enterraven als jueus (era l'únic lloc on es podia fer) i va estar en funcionament fins finals del segle XVIII.


Amb una entrada combinada, podem entrar als següents llocs (Museu Jueu de l'Estat):


- Obradní sín (Sala Cerimonial): podem veure més tradicions i costums jueus que tracten temes com la medicina, la mort, la enfermetat...

- Maiselova synagoga (Sinagoga Maisel): Edifici de l'any 1590, s'exposen objectes de cultes dels segles XVII al XIX. També s'explica la història de l'art d'orfebres i platers.

- Spanělská synagoga (Sinagoga Espanyola): Erigida l'any 1882, disposa d'un cimbori morisc.

- Pinkasova synagoga (Sinagoga Pinkas): del segle XII, presenta un memorial dele jueus de Bohèmia i Moràvia assassinats durant la Segona Guerra Mundial.

- Stary zidovsky hrbitov (Vell cementiri jueu): el número de tombes es desconeix. Moltes es troben en ruines o enfonsades en la terra. S'estima unes 12000. Impresiona veure tantes tombes d'aquesta forma... En la guia, que et donen amb la entrada, estan assenyalades les tombes més famoses, entre elles el del rabí Low, que segons la llegenda, va fer un golem d'argila i després li donà vida, sembrant el pànic entre la població.

- Klausová synagoga (Sinagoga Klaus): es poden veure objectes cotidians de la família jueva i les costums relacionades amb el món jueu com el naixement, la circuncissió, el matrimoni...

- Per últim, es pot veure la Staronová synagoga (La Sinagoga vella-nova de 1270), la sinagoga més antigua conservada en Europa.

Més informació, es pot trobar en: http://www.jewishmuseum.cz/en/info_es.php

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.