París (VII): Les Invalides

Des del Pont Alexandre III ja es pot veure la majestuositat de la zona de Les Invalides. El nom ve donat per l'edifici de l'Hôtel des Invalides. Construït per ordre de Lluis XIV entre els anys 1671-76, pels veterans de guerra sense llar. La façana té 196m de llarg i en la seva part superior disposa d'una sèrie de mansardes, cada una d'elles decorada amb una figura diferent. Al capdamunt de la entrada centra, es troba un cap d'Hèrcule. En el centre, s'observa el brillant sostre daurat de l'església del Dôme que assenyala el lloc on descansa les restes de Napoleon Bonaparte

Després de les dues guerres mundials, l'edifici va retornar a la seva funció original d'hospital de veterans. Avui en dia, allotja una sèrie de museus. Comprem una entrada combinada, que ens dóna accés al:

- Musée de l'Armée: recorre la història militar francesa des de la edat de pedra fins la Segona Guerra Mundial.
- Musée de l'Ordre de la Libération: que rendeix tribut als actes heroics de la II Guerra Mundial.
- Musée des Plans-Reliefs: que conté diferents plans i maquetes de fortaleses i altres edificis militars.
- I al Dôme.


L'església del Dôme estava reservada per ús de Lluis XIV i mausoleu real. Després de la mort del rei, els plans originals van ser abandonats, i es convertí en un monument a la glòria borbònica. En 1841, Lluis Felip ordena instal·lar les restes de Napoleó a la cripta, i l'afegit de les tombes de Vauban, Foch i altres figures militars transformaren l'església en un monument militar francès.

Les restes de Napoleon Bonaparte van ser dutes des de la illa de Santa Elena, on va morir, i introduides en sis taüts i finalment depositats en la cripta actua, l'any 1861, en una cerimonia que asistí Napoleó III.

En una de les capelles laterals, a la dreta de la entrada, hi ha la tomba de José Bonaparte, el germà més gran de Napoleó, rei de Nàpols i després d'España.

La capella de davant, hi ha la tomba del germà més jove, Jérôme, rei de Westfalia.

En el sostre, una pintura circular de Charles de la Fosse, de l'any 1692, mostra la Glòria del Paradís amb Sant Lluis presentant la seva espasa a Crist.


Al costat mateix de l'església es troba el Museu Rodin: aquest escultor francès va cedir part de la seva obra al'Estat, que aqui es recull, on hi ha obres mestres de l'artista com El Pensador, Les portes de l'infern...

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.